"Transņeft": Krievija atbrīvojusies no dīzeļdegvielas tranzīta riskiem caur Baltiju

© Sputnik / Сергей Субботин / Pāriet pie mediju bankasПорт Приморск
Порт Приморск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF ostu dīzeļdegvielas transportēšanas jauda palielinājusies par 11 miljoniem tonnu gadā, pastāstīja "Transņeft" vadītājs Nikolajs Tokarevs.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Krievija atbrīvojusies no tranzīta riskiem dīzeļdegvielas transportēšanā caur Baltijas valstu teritoriju, paplašinot atgaisošanas spējas Primorskas un Novorosijskas virzienā, paziņoja "Transņeft" prezidents Nikolajs Tokarevs intervijā žurnālam "Energetičeskaja poļitika".

"Produktu vada "Ziemeļi" paplašināšanas un produktu vada "Dienvidi" būvniecība ļāvusi palielināt dīzeļdegvielas transportēšanas jaudu par 11 miljoniem tonnu gadā, kā arī novirzīt Krievijas dīzeļa iekraušanu no ārvalstu ostām (pirmām kārtām no Baltijas ostām) uz Krievijas ostām," pateica Tokarevs.

Рижский порт - Sputnik Latvija
Vajag priecāties: nacionālpatrioti par Krievijas aiziešanu no Latvijas ostām

Šo projektu īstenošanas mērķi – atbrīvoties no tranzīta riskiem dīzeļdegvielas transportēšanā caur Baltiju – viņš nosauca par stratēģisku. "Uzskatām, ka līdz par projekta "Ziemeļi 25" un projekta "Dienvidi" palaišanu šis mērķis ir veiksmīgi sasniegts," piebilda Tokarevs.

Atgādināsim, ka projekta "Dienvidi" īstenošana ļāva izveidot infrastruktūru dīzeļdegvielas transportēšanai ar cauruļvadu transporta palīdzību Krievijas ostas Novorosijska un eksporta virzienā no Krievijas Melnās jūras piekrastes uz Eiropas un citām pasaules valstīm. Naftas produktu vada trase iet caur 5 KF reģioniem: Samāras, Saratovas, Volgogradas, Rostovas apgabalu un Krasnodaras novadu. Naftas produktu vada projekta jauda ir 8,7 miljoni tonnu gadā.

Projekts "Ziemeļi" paredzēja dīzeļdegvielas pārsūknēšanas apjomu palielinājumu virzienā uz Primorskas ostu līdz 25 miljoniem tonnu gadā.

Krievijas kurss naftas produktu eksporta novirzīšanā uz savām ostām spēcīgi iecirtis Latvijas ostām Ventspilī un Rīgā. Ja 2014. gadā iekraušanas apjoms Ventspilī sastādīja 15,2 miljonus tonnu, tad 2018. gadā tas samazinājies līdz 9,8 miljoniem tonnu. Rīgas ostā 2014. gadā iekrāva 10,2 miljonus tonnu naftas produktu, savukārt 2018. gadā – 4,1 miljonu tonnu.

Ziņu lente
0