Vajag priecāties: nacionālpatrioti par Krievijas aiziešanu no Latvijas ostām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņas par to, ka Krievijas valdība aizved kravas no Latvijas uz savām ostām, radījusi bažas, tomēr dažs labs to uzskata par labu zīmi un pat iemeslu priekam.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. Latvijas Valsts dzelzceļa administrācijas direktors Juris Iesalnieks atklājis medijiem neoficiālu informāciju par to, ka lielākie kravu pārvadātāji Krievijā parakstījuši ar KF valdību kravu plūsmu samazināšanas grafiku caur Latvijas ostām. Ierēdnis konstatēja, ka šoreiz Krievijas valdība ķērusies pie jautājuma "ļoti nopietni", un atzīmēja, ka minēto lēmumu sekas jau ir sajūtamas.

Deviņu mēnešu laikā kravu apjomi salīdzinājumā ar pagājušo gadu sarukuši par 12,5%. Īpaši slikta ir situācija ogļu kravu jomā – to pārvadāšanas apjomi ir kritušies par zem pesimistiskākajām prognozēm, kas tika publiskotas pirms pusgada

Ziņa par to, ka Krievija aiziet no Latvijas ostām, radījusi bažas saimnieciskāko aktīvistu un politiķu aprindās, - viņi brīnās par Latvijas ierēdņu tuvredzību.

​"Tas saucās, ka nevajag jaukt sportu ar politiku, vajag piekāpties, nevajag kustināt sāpīgās tēmas, visu laiku nevar dzīvot pagātnē, jāpiešķir balstiesības nepilsoņiem," raksta Aigars Prūsis.

​"To, ka kravas pārstellēs uz savām ostām, turklāt spiedīs arī Baltkrievijus rīkoties tāpat, Krievija skaidri un gaiši teica jau gadiem. Taisījām arī sižetus, bet amatpersonas vienmēr atgaiņājās, ka bailēm lielas acis. Un tagad? Bola acis un plāta rokas," atzīmēja žurnālists Frederiks Ozols.

​"Tikmēr vāciem nauda nesmird: Vācijas biznesmeņi neatzīst sankcijas kā instrumentu politiskās gribas īstenošanai. https://russland.ahk.de/ru/mediacentr/novosti/detail/zakonoproekt-po-novym-sankcijam-ssha-naneset-ushcherb-nemeckomu-biznesu-v-rossii/ … Rezultātā: Vācu kompānijas piedalījās Starptautiskajā ražošanas forumā Krievijā," stāstīja Egons Mudulis.

​"Gaidām ekspertu kori, kas mums stāstīs ka tranzīts ir nožēlojams PSRS mantojums, ka mums to nevajag, un vispār tās jau sen traucē pārorientēties uz "pareizām" nozarēm ar augsto pievienoto vērtību," sarkastiski konstatēja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Patiešām, "eksperti" nelika sevi ilgi gaidīt: dažiem ziņa par tranzīta sarukumu šķiet laba zīme un iemesls priekam.

​"Mums par Krievijas ostu plāniem patiesībā vajadzētu tikai priecāties. Tas tikai parāda, ka Krievija vairs necer dabūt Latviju atpakaļ savā sastāvā," uzskata Twitter apmeklētājs ar lietotājvārdu angry by default.

Savukārt bijušais deputāts Veiko Spolītis aicināja būt pacietīgiem un vienkārši gaidīt "impērijas nāvi".

​"Pēdējā Eiropas impērija mirst lēnām, bet mirst! Mums jābūt pacietīgiem un nav jāpagarina ļaunuma impērijas atlabšanas spējas," sarūgtinātos pesimistus ar prognozēm uzmundrināt centās Veiko Spolītis.

Atgādināsim, ka Krievija jau sen brīdināja par to, ka kravas plūdīs apkārt Baltijas valstīm, taču kravas pārvadājumu apjoms būtiski samazinājās tikai pēc 2014.gada. Tagad, pēc Jura Iesalnieka vārdiem, tradicionālo kravu pārvadāšanu plānots samazināt līdz nullei un cauri Latvijai nogādāt tikai bīstamās kravas.

Ziņu lente
0