Kā Krievija atbildēja uz ASV bumbvedēja imitēto uzbrukumu Krimai

© AFP 2023 / US AIR FORCEБомбардировщик B-52
Бомбардировщик B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu bumbvedējs B-52H lidoja 70 kilometru attālumā no Krievijas robežas, un visā iecirknī to pavadīja Krievijas iznīcinātājs Su-27.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Šī gada 19.oktobrī Krievijas iznīcinātājs Su-27 satika ASV bumbvedēju B-52H Melnās jūras gaisa telpā laikā, kad tas pietuvojās Krievijas robežām. Iznīcinātājs pavadīja to visa lidojuma laikā gar Krievijas teritoriālo ūdeņu robežu, informēja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Vispirms ASV Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju pavadīja Krievijas gaisa telpas kontroles līdzekļi. Kad B-52H pietuvojās Krievijas valsts robežām, tam pretī devās Krievijas iznīcinātājs un "pavadīja visā lidojuma iecirknī gar Krievijas teritoriālo ūdeņu robežu aptuveni 70 kilometru attālumā no tās", pavēstīja RIA Novosti.

Военнослужащие на пункте управления огнем во время тактических артиллерийских учений на полигоне Молькино в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
"Atbildēsim politiski un militāri": Krievija piedraudējusi NATO ar sekām

Pēc uzdevuma izpildes Su-27 atgriezās bāzē Krimas pussalā.

Iepriekš ASV bruņoto spēku Eiropā vadība informēja, ka divi ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji -52H Stratofortress devušies treniņu lidojumā virs Melnās jūras. Tā mērķis – "integrācija un gatavība sadarboties ar sabiedrotajiem un partneriem Eiropā." ASV bruņoto spēku Eiropā vadība informēja, ka lidojums ildzis 12 stundas, tā laikā organizēti kopīgi treniņi ar karavīriem no Rumānijas, Ukrainas un Gruzijas.

Monitoringa resursa PlaneRadar dati liecina, ka lidojums noticis 19.oktobrī, pie tam viens no B-52H pietuvojies Krimai un imitējis uzbrukumu.

​Iepriekš žurnāls National Interest paziņoja, ka amerikāņu bumbvedēji B-52 simulējuši raķešu uzbrukumu Kaļiņingradai atbilstoši Krievijas eksklāva aizsardzības sistēmas sagraušanas plānam. Par daudzšķautņaino plānu pastāstīja ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā Džefs Harrigans.

Bumbvedējs B-52 izlidoja no Barksdeilas bāzes (Luiziānas štats) 14.martā, nolidoja virs Kanādas un imitēja raķešu uzbrukumu Krievijas teritorijai, pagriežoties tikai 60 jūras jūdžu attālumā no Krievijas gaisa telpas. Lidaparāts piezemējās Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku aviācijas bāzē Fērfordā.

Флаг Норвегии. - Sputnik Latvija
Labāk turēties tālāk: Norvēģija nesteidz patverties aiz NATO pretraķešu vairoga

ASV militārpersonu plānus iznīcināt Kaļiņingradas aizsardzības sistēmu Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova nosauca par bezatbildīgiem un draudīgiem. "Mēs to uzskatām par draudiem. Otrkārt, tamlīdzīgus paziņojumus uzskatām par absolūti bezatbildīgiem," viņa uzsvēra.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ar nožēlu atzīmēja, ka amerikāņu bumbvedēju parādīšanās Krievijas robežu tuvumā rada papildu spriedzi. Aizsardzības ministrija vairākkārt aicināja Vašingtonu atteikties no tamlīdzīgām operācijām, taču Pentagons lūgumu noraidīja.

Ziņu lente
0