"Krievu skolām – jā! SS gājieniem – nē!" Protests pie Latvijas ģenerālkonsulāta Pēterburgā

© SputnikНевский проспект: Набережная реки Мойки со стороны Невского проспекта. Санкт-Петербург
Невский проспект: Набережная реки Мойки со стороны Невского проспекта. Санкт-Петербург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gribi 1941. gadu? Dabūsi 45. gadu!" Pret krievu skolu un bērnudārzu slēgšanu Latvijā, pret SS leģionāru godināšanu, pret pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu izteicās Krievijas rakstnieks un politiķis Eduards Ļimonovs tieši pie Latvijas ģenerālkonsulāta sienām Krievijā.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Pazīstamais Krievijas rakstnieks un politiķis Eduards Ļimonovs kopā ar biedriem vakar izgāja saskaņotā akcijā pie Latvijas ģenerālkonsulāta sienām Sanktpēterburgā, vēsta "Eho Moskvi".

Mītiņš notika ar saukļiem "Pret rusofobiju un revanšismu" un "Gribi 1941. gadu? Dabūsi 45. gadu!" Akcijas dalībnieki izteica savu nepiekrišanu Latvijas kursam, kurš ir virzīts uz pilnu mācību likvidāciju krievu valodā – no bērnudārziem līdz augstskolām. Tāpat viņi nosodīja Latvijas prezidenta iniciatīvu atzīmēt Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu 17. martā, nosaucot to par "Leģionāru dienu".

Turklāt protestētāji nosodīja Latvijas varasiestāžu nodomu nojaukt vai pārdēvēt pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem.

Tiek ziņots, ka pasākumā piedalījās aptuveni 40 cilvēku. Demonstranti kliedza "Krievu skolām – jā! SS maršiem – nē!"

Ļimonova saraksta

Interesanti, ka 2018. gadā Ļimonovs publicēja sociālajā tīklā LiveJournal "Latvijas rusofobu sarakstu". Sarakstā toreiz iekļuva gan daži Latvijas ministriju vadītāji, tostarp premjers, gan arī Saeimas deputāti. Turklāt Latvijas rusofobos atsevišķā rindkopā ierakstīti žurnālisti, kuri "pieļauj šovinistiskus izteicienus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, Krieviju un krievu tautu".

Politiķu un ierēdņu sarakstā, kuri tika atzīti par rusofobiem, iekļuva: Māris Kučinskis, Ināra Mūrniece, Dzintars Rasnačs, Edvīns Šnore, Jānis Iesalnieks, Ainārs Latkovskis, Ilmārs Latkovskis, kā arī Jānis Dombrava un Aleksandrs Kiršteins.

Мюнхенский сговор - Sputnik Latvija
Viedoklis
Minhenes sazvērestība: kāpēc Eiropa "aizmirst" savas vēstures kaunpilnās lappuses

Žurnālistu sarakstā tika iekļauti Māris Zanders, Elita Veidemane un Gatis Šļūka.

Sevišķi aizvainots ar Ļimonova sarakstu toreiz bija Jānis Iesalnieks no Nacionālās apvienības, kurš ieņēma Saeimas sekretāra vietu. Viņš steidza aizstāvēt ne vien savu, bet arī visu pārējo ierēdņu, politiķu, ministru un žurnālistu godu, kuri izrādījās sarakstā, nosaucot viņus par "cienījamu kompāniju".

Iesalnieks norādīja Ļimonovam, ka viņš esot kļūdījies vārda "rusofobs" definējumā un, attiecīgi, veltīgi pielīdzinājis viņu personām no saraksta, jo krievus viņi ne neieredz, bet gan vienkārši "cīnās ar krievu imperiālismu un putinismu".

Atgādināsim, ka mūsdienu skaidrojošā vārdnīca, ko sastādījusi Tatjana Jefremova, traktē vārda "rusofobija" nozīmi, kā "nepatikas izrādīšana pret visu krievisko, pret pašiem krieviem kā pret svešu un bīstamu citas nācijas pārstāvjiem".

Ziņu lente
0