Igaunijā dzīvojošie ukraiņi atbalsta pret Krimu vērsto sankciju atcelšanu

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasВид на Ялту с горы Ай-Петри в Крыму
Вид на Ялту с горы Ай-Петри в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu diaspora vairākās valstīs aicināja atzīt, ka Krimas iestāšanās Krievijas sastāvā bija likumīga, un atcelt pret krimiešiem vērstās sankcijas.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Ukraiņu diasporas pārstāvji no dažādām valstīm pēc apaļā galda diskusijas Simferopolē pieņēma rezolūciju, kurā aicināja atcelt pret Krimas iedzīvotājiem vērstās politiskās un ekonomiskās sankcijas, kas pārkāpj cilvēktiesību principus, vēsta Sputnik Igaunija.

Apaļais galds "Krimas ukraiņu sadarbība ar tautiešiem ārvalstīs" sapulcēja Simferopolē ukraiņu diasporas pārstāvjus, kuri ieradās Krimā iepazīšanās vizītē. Delegāciju veidoja ukraiņi no Igaunijas, Polijas, Kazahstānas, Moldovas, Baltkrievijas, Vācijas, Kirgizstānas, Gruzijas, Bulgārijas, kā arī pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas tautas republikām.

Вид на Ялту с горы Ай-Петри в Крыму - Sputnik Latvija
Krimu apmeklēs liela rietumvalstu delegācija

Pēc pasākuma tika pieņemta rezolūcija, kas aicināja pasaules sabiedrību atzīt, ka Krimas iestāšanās Krievijas sastāvā bija likumīga, un nosodīt ekonomiskās, tirdznieciskās un finansiālās blokādes politiku, kas vērsta pret pussalu un Sevastopoles pilsētu.

Rezolūcijā akcentēta nepieciešamība atcelt sankcijas, kas vērstas pret Krimas iedzīvotājiem.

Diskusijas dalībnieki pieprasa objektīvu situācijas vērtējumu pussalā, jo Krimā, viņi uzsvēra, patiešām atbalsta ukraiņu valodu un nacionālo kultūru. Ukraiņu diasporas pārstāvji ieteica Krimas vadībai vērsties pie KF valdības ar lūgumu veidot sabiedrisko organizāciju starptautisko savienību "Krievija-Ukraina".

Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem

Krimas pussala atgriezās Krievijas Federācijas sastāvā 2014.gada martā pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Lēmums tika pieņemts atbilstoši tautas referenduma rezultātiem, kura gaitā pussalas iedzīvotāju absolūtais vairākums atbalstīja atkalapvienošanos ar Krieviju.

Туристы в отражении эмблемы ЕС - Sputnik Latvija
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES nosauca nosacījumu attiecību uzlabošanai ar Eiropu

Piecus gadus pēc pievienošanās Krievijai Krima ierindojusies 40.vietā KF sociāli ekonomiskās attīstības līmeņa ziņā, tās rādītāji ar katru gadu pieaug. Būtisku stimulu pussalas ekonomiskajai attīstībai deva Krimas tilts.

Ukraina vēl joprojām uzskata Krimu par savu "okupēto" teritoriju. Līdzīgu viedokli pauž arī rietumvalstis. Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Krima ir neatņemama Krievijas sastāvdaļa un šis jautājums nav apspriežams.

Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka referendums Krimā noticis atbilstoši starptautiskajiem tiesību aktiem un jautājums par Krimas pussalas piederību ir slēgts uz visiem laikiem.

Ziņu lente
0