Putins pastāstīja, kā KF atbildēs uz vērienīgām NATO mācībām Baltijā

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита "Группы двадцати"
Президент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācija nesveic situācijas saasināšanu pie tās robežām, norādīja Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Krievija "mierīgi" reaģēs uz gaidāmajām liela mēroga NATO mācībām Eiropā, paziņoja KF prezidents NVS valstu vadītāju samitā, kurš norisinās Turkmenistānas galvaspilsētā Ašhabadā.

Pēc Putina sacītā, KF nesveic situācijas saasināšanu pie savām robežām, taču vadības reakcija būšot mierīga.

"Kas attiecas uz NATO mācībām – ir jāskatās, kā mums uz to reaģēt. Mēs nesen veicām, tiesa, tālu no NATO robežām, mēs speciāli veicam tās Krievijas Federācijas vidienē, mums tur piedalījās vairāk nekā simts tūkstošu cilvēku, 128 tūkstoši cilvēku piedalījās. Tādēļ situācijas saasināšanas mēģinājumus pie mūsu robežām nesveicam, mēs uzskatām, ka tas ir kaitīgi, taču reaģēsim mierīgi. Mēs ar jums vēl pakonsultēsimies, kā mums rīkoties," citē Putina vārdus Kremļa mājaslapa.

NVS dalībvalstu vadītāju padomes sēdē, izņemot Putinu un Turkmenistānas vadītāju Gurbanguli Berdimuhamedovu, piedalās Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs, Armēnijas premjerministrs Nikols Pašiņans, Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko, Kirgizstānas vadītājs Sooronbajs Žeenbekovs, Kazahstānas vadītājs Kasims Žomarts Tokajevs, Moldovas prezidents Igors Dodons, kā arī Tadžikistānas un Uzbekistānas līderi Emomali Rahmons un Šavkats Mirzijojevs.

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ieroču žvadzināšana: NATO sper jaunu soli drošības mazināšanai Baltijas reģionā

Savukārt Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko asi kritizēja gaidāmās NATO mācības Eiropā, norādot, ka Minska kopā ar Maskavu būs spiesta reaģēt uz šādām alianses darbībām.

"NATO nez kāpēc nolēma burtiski pēc dažiem mēnešiem sarīkot pie mūsu robežām liela mēroga mācības un iesaistīt tik daudz tūkstošu, cik vēl nekad nav iesaistījusi. Tā ir Polija un Baltijas valstis. Tas nav normāli. Tas neliecina par to, ka miers ienāktu Eiropas teritorijā un šādi perēkļi neparādīsies nākotnē. Tās ir nesaprotamas mācības," citē Lukašenko paziņojumu Baltkrievijas Republikas prezidenta mājaslapa.

Baltkrievijas līderis neizslēdza, ka Minskai un Maskavai "nāksies padomāt par to, kā nodrošināt sevi šajā periodā". Savienības valsts ietvaros pastāv vienots grupējums, atgādināja Lukašenko. "Mums nāksies kaut kā atbildēt. Šāda pozīcija nav ieroču demonstrēšana. Mēs nebijām tie pirmie. Mums nākas reaģēt," norādīja Baltkrievijas vadītājs.

Пресс-конференция президента Белоруссии А. Лукашенко в Минске - Sputnik Latvija
Baltkrievijas prezidentu satrauc NATO plašās mācības Baltijā

Nākamā gada pavasarī Pentagons sarīkos Baltijā un Polijā militārās mācības Defender 2020 ("Aizstāvis 2020"), iepriekš uzrakstīja Vācijas žurnāls Spiegel. Paziņots, ka manevru ietvaros notiks pēdējo 25 gadu laikā "vislielākā" amerikāņu karaspēku pārdislocēšana Eiropas reģionā. Saskaņā ar ASV komandieru datiem, pāri okeānam tika pārmesti 20 tūkstoši karavīru, savukārt kopumā mācībās piedalīsies 37 tūkstoši cilvēku no 19 NATO valstīm.

Maskava un Minska varētu izskatīt šāda veida mācības kā nopietnu gatavošanos liela mēroga karadarbībām, paziņoja iepriekš Sputnik militārais politologs Vladimirs Kozins. Pēc eksperta sacītā, manevri izraisīs "noteiktu reakciju" KF un Baltkrievijā, savukārt amerikāņiem ir vērts simts reizes padomāt, pirms rīkot šāda veida provokācijas to robežu tuvumā.

Ziņu lente
0