Viedoklis

Ieroču žvadzināšana: NATO sper jaunu soli drošības mazināšanai Baltijas reģionā

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения в Латвии
Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretēji NATO oficiālajiem paziņojumiem, alianses jūras spēku pārvietošana un izvēršana Baltijā nav vērsta pret abstraktu pretinieku. Vai Baltijas valstu tautām un valdībām nebūtu laiks paskatīties, kas notiek patiesībā?

ASV un NATO sauszemes un jūras mācības Baltijas reģionā ir sakritušas gan laikā, gan telpā. Manevros "Gelezinis Vilkas" un "BALTOPS 2019" formātā Krievijas robežu tuvumā uz zemes, jūrā un gaisā tiek izspēlēta vērienīga militārā operācija: 16 tūkstoši karavīru, 45 karakuģi un zemūdenes, 40 lidmašīnas un helikopteri no 20 valstīm – NATO loceklēm un bloka partneriem.

Tik vērienīga bruņoto spēku koncentrācija atspoguļo alianses augošās uzbrukuma, nevis aizsardzības iespējas. Baltijas reģions varētu gadu desmitiem saglabāt mieru un labklājību, taču kādam Vašingtonā tas nepatīk. Tāpēc amerikāņi jau sen ir uzņēmušies ikgadējo manevru BALTOPS vadību un nepārprotami neuzticas sabiedrotajiem.

Manevru zonā ir koncentrēti vērā ņemami spēki, sperts vēl viens solis drošības mazināšanai Baltijas reģionā. Proamerikāniskā bloka ilggadējā ieroču žvadzināšana mierīgajā Eiropā likumsakarīgi palielina militāru konfliktu risku, jo katra sistēma tiecas pēc paplašināšanās un attīstības. NATO ieplānojusi vairāk nekā 20 mācības šovasar, tātad gaidāma tālāka militārās sagatavotības pasākumu "pārklāšanās".

Vilku spēles

Divas nedēļas ilgie manevri Gelezinis Vilkas 2019 Lietuvas teritorijā, kuros piedalās ASV, Lielbritānija, Vācija, Beļģija, Dānija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Čehija un Igaunija, organizēti ar mērķi "integrēt visus šos spēkus un līdzekļus vienotā cīņas sistēmā, kas spēj efektīvi plānot un pildīt kaujas uzdevumus".

Алексей Леонков - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO palielinās militāro mācību skaitu Baltijā

"Vilku spēles" kontrolē ASV spēku Eiropā vadība, tās notiek netālu no Suvalku koridora, ko it kā apdraudot Baltkrievija un Krievija. Vairāk nekā 1000 militārās tehnikas vienības un 4 tūkstoši karavīru (pilnvērtīga brigāde) dodas uz mācību rajonu pa civilajiem autoceļiem un dzelzceļiem, sagādājot ievērojamas neērtības civiliedzīvotājiem. Atsevišķas manevru epizodes aptver civilās teritorijas un pilsētas infrastruktūras objektus.

Žemaiša poligonā Pabradē (Lietuvas austrumu daļa netālu no Baltkrievijas robežas) uzbūvēts neliels imitācijas komplekss "Kauja pilsētā" ar dzīvojamo namu kvartālu, policijas iecirkni, autoostu, skolu, parku, ielu un pazemes komunikācijām. Taču četriem tūkstošiem karavīru tur nepietiks vietas. Lietuvas mierīgajiem iedzīvotājiem nāksies pakāpties malā un samierināties ar haosu uz ceļiem, tanku apšaudes apdullinošajiem dārdiem un pulvera toksisko smaku savos dārzos.

Aukstā kara atavisms

Jau agrāk ASV Jūras spēku kuģi Baltijas jūrā jutās kā mājās, bet "BALTOPS 2019" laikā atklāti cenšas iejusties saimnieku lomā. Atzīmēsim, ka pretēji NATO oficiālajiem paziņojumiem, alianses jūras spēku pārvietošana un izvēršana Baltijā nav vērsta pret abstraktu pretinieku, Irānas vai Ziemeļkorejas draudiem. Jūras kara vāles demonstrācija domāta tikai Krievijas Federācijai un Baltkrievijas Republikai. Vienlaikus tā ļauj piespiest pie sienas Ziemeļeiropas valstis, kas negribīgi atbalsta amerikāņu destruktīvos soļus.

Manevrus "BALTOPS" Ziemeļatlantijas alianse organizē kopš 1972.gada. Pēc būtības tas ir aukstā kara laiku atavisms un atspoguļo Baltā nama militāri politisko inerci. Kremļa viedokli un gribu tie neietekmē.

NATO mācības Pavasara vētra Igaunijā - Sputnik Latvija
"Pavasara vētra" Igaunijā: NATO rīko mācības Krievijas robežu tuvumā

Baltijas valstu iedzīvotājiem un valdībām būtu laiks "pārbaudīt tilpnes" un aptvert, kas notiek patiesībā. Reģiona teritorija aliansi piesaista tikai kā militārais placdarms pie Krievijas robežas. "Brīvības un demokrātijas" ceļā Baltijas valstis 29 gadu laikā zaudējušas vairāk nekā 25% iedzīvotāju – aizbraukuši 2,1 milj. cilvēku. Pārvarēt demogrāfisko krīzi neizdodas.

Rietumu mērķi ir acīmredzami – pārvērst Baltijas teritoriju par militāro bāzu, aerodromu un poligonu tīklu. Programma paredzēta uz gadu desmitiem, jo Maskava pieprasa cienīt savas intereses un spēj tās efektīvi aizsargāt.

Manevru "BALTOPS 2019" fonā Krievijas Aizsardzības pārvaldes nacionālais centrs ziņo: operatīvai reakcijai uz iespējamām ārštata situācijām Baltijas jūras akvatorijā ar Baltijas flotes spēkiem un līdzekļiem organizētas dežūras, ko veic divas raķešu trieciena kuģu grupas, meklējumu un uzbrukuma kuģu grupa, jūras aviācijas lidmašīnas un krasta raķešu kompleksi "Bastion".

Ziņu lente
0