Baltijas jūra gandrīz 300 gadus glabājusi unikālu artefaktu

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasБалтийское море
Балтийское море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arheologi Baltijas jūras dzelmē atraduši artefaktu, kurš bija tika labi "iekonservēts", ka 300 gadu laikā gandrīz nav mainījies.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Krievijas Ģeogrāfiskās biedrības Zemūdens pētījumu centra (Biedrība) arheologi-ūdenslīdēji izcēluši no Baltijas jūras dzelmes unikālu artefaktu – luterāņu Psalmu ādas vākos, vēsta Rgo.ru.

Grāmatu atrada uz nogrimušā kuģa "Erzengel Raphael". Tur tā nogulējusi 295 gadus. Taču, kas izbrīna, Psalms, kurš gandrīz trīs gadsimtus atradās sāļā jūras ūdenī, joprojām ir lasīšanai derīgs.

Берег Балтийского моря в поселке Янтарный. - Sputnik Latvija
Zāles jūru neārstē: Baltijas jūras iemītniekiem nepieciešama palīdzība

Biedrībā atzīmē, ka šis ir unikāls gadījums. Šāda veida saglabāšanās vēl nav bijusi nevienai grāmatai, kuri ilgu laiku nogulējusi ūdenī. Tiek ziņots, ka Psalmam nepieciešama minimāla restaurācija.

Artefaktu atklāja 2019. gada vasarā. XVIII gadsimta vācu kuģis "Erzengel Raphael" nodarbojās ar kontrabandas preču transportēšanu. Kuģis nogrima 1724. gadā netālu no Somu līča.

Taču Psalms bijis tik labi "iekonservēts", ka 300 gadu laikā praktiski nav cietis no ārējās vides ietekmes.

Grāmata ir drukāta vācu valodā. Izlasīt to var, taču pagaidām tas ir nedaudz grūti bez speciālām palielinošām brillēm. Taču eksperti spēja salasīt izdošanas gadu – 1962. gads, un izdevniecība – Kaspara Holveina izdevniecība.

Kopumā grāmatā ir 500 lapas, kuras saliktas 50 burtnīcās un sašūtas kopā.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Nāksies celt ūdens cenas, lai glābtu jūru no tabletēm

Uz ādas vāka ir attēlotas divas figūras – vīriešu un sieviešu. Savukārt zem vāka atrodas vēl viens artefakts – lappuse no citas grāmatas, kura tika drukāta latīņu valodā. Eksperti uzskata to par tehnisku ieliktni.

Krievijas Ģeogrāfiskās biedrības Zemūdens pētījumu centra izpilddirektors Sergejs Fokins pastāstīja, ka tas jau nav pirmais pārsteidzošais atradums darbu norises laikā uz kuģa "Erzengel Raphael". Jo darbi uz tā notiek jau sesto sezonu.

Pēc Fokina sacītā, pa šo laiku savākta bagāta XII gadsimta beigu Eiropas sadzīves priekšmetu kolekcija.

Turklāt to saglabāšanai ir izstrādātas un pielietotas jaunas konservācijas un restaurācijas tehnoloģijas. Jo daži artefakti prasa iepriekš nezināmu paņēmienu izveidi.

"Mums ir paveicies, sākumā mēs atjaunojām Bībeles fragmentu – piekto daļu Vēstījuma Korintiešiem – apguvām tehnoloģiju. Un tagad esam gatavi jaunajai "Erzengel Raphael" dāvanai. Tas ir viens no pirmajiem artefaktiem, kurus mēs esam izcēluši šosezon," paskaidroja Fokins.

Psalmam tomēr pagaidām atliek viena neatrisināta problēma. Jūras dzelmē tas lieliski saglabātos vēl 300 gadus, taču tagad vienkārši nosacījumi neder tā glabāšanai. Gaisa ietekmē foliants sāk burtiski birt. Tādēļ to glabā speciālā kamerā ar jūras ūdeni, lai grāmata "pierod" pie jaunas vides.

Tālāk zinātnieki plāno attīrīt Psalmu no jūras ūdens un uzsākt tā restaurāciju. Pēc tam grāmatu izliks kādā no Krievijas muzejiem.

Ziņu lente
0