Polija nobijusies no "Gazprom": ES ierobežoja tranzītu gāzesvadā Opal

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kompānija "Gazprom" samazinājusi gāzes piegādes caur Opal, ņemot vērā Eiropas Savienības tiesas noteikto ierobežojumu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Sestdien, 14.septembrī vācu uzņēmums Opal Gastransport ierobežoja Krievijas koncerna "Gazprom" piekļuvi gāzesvada Opal tranzīta jaudām, vēsta RIA Novosti. Piegādes sarukušas aptuveni par 0,6 miljoniem kubikmetru stundā.

Газопровод - Sputnik Latvija
Ierobežota "Gazprom" piekļuve gāzesvadam Opal

Vācijas Federālās tīkla aģentūra no 14.septembra noteikusi ierobežojumus papildu jaudas izmantošanai, lai saņemtu gāzi no "Ziemeļu straumes" 15,86 milj. KW/h apjomā.

Gāzesvada NEL tranzīta jauda pieaugusi par 0,3 miljoniem kubikmetru stundā.

Eiropas Savienības tiesa otrdien, 10.septembrī atcēla 2016.gadā pieņemto Eiropas Komisijas lēmumu par piekļuves paplašināšanu "Gazprom" OPAL jaudai, apmierinot Polijas valdības sūdzību. Lēmums pamatots ar enerģētiskās solidaritātes principa pārkāpumu.

Iepriekš EK lēmums dāvāja "Gazprom" iespēju papildus transportēt līdz 10,2 miljardus kubikmetru gāzes gadā, piedaloties atbilstošajās izsolēs. Spēkā esošās ES normas paredz, ka "Gazprom" var rēķināties tikai ar 50% šī cauruļvada tranzīta jaudas, jeb 12,8 miljardiem kubikmetru

Enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks informēja, ka "Gazprom" un Krievijas valdība izstrādā oficiālu atbildi uz tiesas lēmumu. Viņš uzsvēra, ka tamlīdzīgi ierobežojumi no ES tiesas puses ietekmēs pārrunas gāzes tranzīta jautājumā ar Ukrainu un EK, kā arī skars energoresursu piegādi Eiropas valstīm.

Vicepremjers Dmitrijs Kozaks pieļāva, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Opal savieno "Ziemeļu straumi" ar Eiropas gāzes transporta tīkliem, tostarp – ar cauruļvadiem "Jamala – Eiropa" un Centrāleiropas tranzīta sistēmu STEGAL.

Gāzesvads būvēts 2011.gadā. Divus gadus vēlāk uz to tika attiecināti tā saucamās ES trešās enerģētiskās paketes ierobežojumi, un "Gazprom" varēja izmantot tikai 50% tā jaudas. Cauruļvads palika nepilnīgi noslogots.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
ES tiesa noraidījusi Naftogaz prasību pret Eirokomisiju sakarā ar Opal gāzesvadu

2016.gada oktobrī Eiropas Komisija atļāva organizēt izsoles par 40% Opal tranzīta jaudas. Tajās regulāri uzvarēja vienīgais pretendents – "Gazprom" un palielināja gāzesvada slodzi līdz 80-90% no projektētās (un būtiski papildnāja ar izsoļu maksājumiem Eiropas budžetus).

Taču "Gazprom" iespēju paplašināšanos asi kritizēja tradicionālie Krievijas gāzes tranzīta organizētāji – Ukraina un Polija, kas bažījās par ienākumu krišanos, ņemot vērā degvielas apjomu pārvešanu uz "Ziemeļu straumēm". "Gazprom" vairākkārt apliecināja, ka vēlas negrozāmi pildīt līgumsaistības gazes tranzīta jautājumā cauri Polijai, tomēr Varšava vērsās Eiropas tiesā ar prasību atkal ierobežot Krievijas kompānijas piekļuvi gāzesvadam Opal.

Ziņu lente
0