Maskava ir gatava paskaidrot, kādēļ Latvijā nedrīkst slēgt krievu skolas

© Sputnik / Эдуард Песов / Pāriet pie mediju bankasВстреча главы МИД РФ Сергея Лаврова с комиссаром ОБСЕ Ламберто Заньером
Встреча главы МИД РФ Сергея Лаврова с комиссаром ОБСЕ Ламберто Заньером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs apsprieda ar EDSO augsto komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru Ukrainas un Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju stāvokli.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aizvadījis tikšanos ar EDSO augstāko komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru, kurā pievērsa uzmanību krievvalodīgo mazākumtautību problēmām Ukrainā un Baltijas valstīs, tiek ziņots KF ĀM mājaslapā.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Krievijas ministrs "piesaistīja uzmanību krievvalodīgās nacionālās minoritātes pastāvīgi pasliktinošam stāvoklim Baltijā un krievvalodīgo iedzīvotāju stāvoklim Ukrainā, tostarp sakarā ar skandalozajiem likumiem "Par izglītību" un "Par ukraiņu valodas funkcionēšanu valsts valodas statusā", teikts paziņojumā.

Tāpat Lavrovs un Zanjērs apsprieda jautājumu, kas saistīti ar masveida nepilsonības problēmu Latvijā un Igaunijā un visa politisko, sociālo un ekonomisko tiesību spektra trūkumu nepilsoņiem.

Tikšanās laikā Lavrovs uzsvēra nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzības svarīgumu un garantēja Zanjēram, ka Krievija ir gatava konstruktīvam un depolitizētam dialogam ar EDSO augstāko komisāru un ar visām šī jautājuma dalībvalstīm.

Zanjērs iepriekš paziņoja, ka ir noraizējies par Latvijas Izglītības likumu un izteica kritiku Latvijai sakarā ar nepilsoņu jautājumu.

Martā komisārs apmeklēja Latviju un aizvadīja vairākas tikšanās ar sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, kuras bija veltītas skolu izglītības pārejai uz latviešu valodu. Eirokomisāru iepazīstināja ar Vislatvijas vecāku sapulces rezolūciju angļu valodā, kur skaidri tika izteikta krievu skolu audzēkņu vecāku griba ar prasību saglabāt Latvijā izglītību dzimtajā valodā.

UNESCO - Sputnik Latvija
Krievija aicina UNESCO novērtēt situāciju valodu jomā Latvijā un Ukrainā

Pēcāk Saeimas deputāts Igors Pimenovs pastāstīja, ka Zanjērs nosodīja skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā "faktiski bez konsultācijām ar skolēnu vecākiem". Vizītes noslēgumā Zanjērs paziņoja, ka Latvija aiziet no izveidotā divu valodu izglītības modeļa, kura labi veica savas funkcijas.

Sakarā ar ukraiņu likumu "Par ukraiņu valodas funkcionēšanas nodrošināšanu valsts valodas statusā", kuru parakstīja Petro Porošenko maijā, Zanjērs paziņoja, ka EDSO turpinās strādāt šajā jautājumā ar jauno Ukrainas parlamentu.

Viņš uzsvēra, ka valsts valodai ir centrāla loma sabiedrības apvienošanās un integrācijas procesā, taču tai pašā laikā nacionālajām minoritātēm jāpaliek iespējai izmantot savas dzimtās valodas.

Ziņu lente
0