Aviācijas eksperts komentēja lidmašīnas Sukhoi Superjet 100 ekipāžas rīcību

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasSukhoi Superjet
Sukhoi Superjet - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par svētdien, 5. maijā, Šeremetjevā notikušās traģēdijas detaļām, ekipāžas rīcību un lidmašīnas Sukhoi Superjet 100 tehniskajām īpatnībām pastāstīja lidotājs Vladimirs Romaņenko.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. Lidmašīnas Sukhoi Superjet 100 ekipāžas un lidostas dienestu rīcība ļāva izvairīties no vēl lielāka upuru skaita pasažieru vidū, pateica Sputnik Baltkrievija intervijā Krievijas Nopelniem bagātais lidotājs Vladimirs Romaņenko.

"Aeroflot" lidmašīna Sukhoi Superjet 100, kura izlidoja no Maskavas uz Murmansku, steidzamā kārtā atgriezās svētdienas vakarā, 5. maijā, Šeremetjevas lidostā un veica smagu nosēšanos pēc 28 minūšu ilga lidojuma. Ugunsgrēka uz klāja rezultātā bojā gāja 40 pasažieri un viens ekipāžas loceklis.

Kāpēc ekipāža nenolaida degvielu

"Superjet ir mazas fizelāžas klases lidmašīna, un tajā nav paredzēta degvielas nolaišanas funkcija, atrodoties gaisā. Šī procedūra, līdzīgi visiem neliela lidojuma attāluma lidmašīnām, iespējama tikai uz zemes," norāda Vladimirs Romaņenko.

Ситуация в аэропорту Шереметьево - Sputnik Latvija
Aviokatastrofa Šeremetjevā: nosauktas dažas traģēdijas versijas

Pēc viņa domām, "viss, ko šādā situācijā varēja darīt piloti, ir izlietot degvielu, riņķojot virs lidostas". Ārkārtas gadījumos šīs klases lidmašīnām ir atļauta nosēšanās ar pārsniegtu nosēšanās maksimālo masu. Tālāka lidojuma attāluma lidmašīnām būtiska pārsniegšana ir nepieļaujama, jo to neizturēs šasija.

Maza lidojuma attāluma laineriem šādas nosēšanās ir atļautas, ja tiek ievērotas pārslodzes un obligātas sekojošās tehniskās apskates prasības. Sakarā ar to, ka ekipāžai nebija radiosakaru, degvielas izstrāde dispečeru vadībā nebija iespējama.

"Pērkona negaisa stāvoklis, zibeņo… Lidostas rajonā, tiešā tuvumā atrodas citi gaisakuģi. Tā kā ekipāža nevarēja saņemt dispečeru komandas, gaisakuģa kapteinis pieņēma lēmumu nosēsties. Viņi pieņēma pareizu lēmumu," paskaidroja Vladimirs Romaņenko.

Noķēra "āzi"

Turklāt, vertikālais ātrums bija augsts, un "tāpēc sanāca "āzis" (lainera "atlēciens" no skrejceļa pēc šasijas saskares ar to – red.). acīmredzot, ne visas lidmašīnas vadības sistēmas nostrādāja korekti, veicot nosēšanos manuālajā režīmā.

Ситуация в аэропорту Шереметьево - Sputnik Latvija
Krievijas izmeklēšanas komiteja ziņo par 41 bojāgājušo aviokatastrofā Šeremetjevā

"Ekipāža nespēja nosēsties un devās veikt otro piegājienu. "Piešavās", kā var vadīt lidmašīnu un to sajust, un centās atkal nosēsties. Mēģinājums izrādījās neveiksmīgs, iespējams, traucēja vēja brāzmas. Man liekas, ka lieta ir neadekvātā lidmašīnas atbildes reakcijā uz ekipāžas vadības darbībām. Laineris uzvedās ne tā, kā to bija gaidījusi ekipāža un "iegāzās"," paskaidroja ekipāžas rīcību Vladimirs Romaņenko.

Kadros katastrofas vietā Šeremetjevā redzams, kā pasažieri pamet lidmašīnu ar rokas bagāžu: somām un pat čemodāniem. Acīmredzot, tas padarīja evakuācijas procesu lēnāku.

Pēc pieredzējuša pilota sacītā, aizkavēt pasažierus ar čemodāniem nozīmē radīt vēl lielāku sastrēgumu lidmašīnā. "Maz jau ar to, ka atvēra bagāžas nodalījumu, kas noveda pie vēl spēcīgāka uzliesmojuma astes daļā," pievērš uzmanību eksperts.

Ekipāža divas reizes samazināja evakuācijas laiku

Taču ir jāatzīst, ka lidostas dienests izdarīja savu darbu godam: ugunsdzēsēji nostrādāja uz "piecinieku", nešaubās eksperts.

"Viņi nevarēja stāvēt skrejceļa garumā, tam nebija nozīmes. Atrodoties starta režīmā, ugunsdzēsēju vienības aprēķināja lainera apstāšanas vietu. Viņi rīkojās ideāli: ātri ieradās, ātri nodzēsa… Nu, un tas, ka tā iznāca... Kur tu liksies: pilnas bākas ar degvielu… Labi, ka vismaz šos pasažierus izglāba," paskaidroja Vladimirs Romaņenko.

"Ja ne ekipāža, kura samazināja pasažieru evakuācijas laiku gandrīz divas reizes no normatīvā, labākajā gadījumā izdzīvotu tikai pati ekipāža un pieci-seši pasažieri," rezumēja Sputnik sarunbiedrs.

Ziņu lente
0