Mēs ieraudzīsim citādu Krieviju: EP ģenerālsekretārs pastāstīja par Ruxit risku

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь Совета Европы Турбьерн Ягланд
Генеральный секретарь Совета Европы Турбьерн Ягланд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienīgā iespēja atrisināt situāciju Eiropas Padomē ir atdot Krievijai balsstiesības EPPA, uzskata Turbjorns Jaglands.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Krievijas iespējamā izstāšanās no Eiropas Padomes (EP) var radīt īstu satricinājumu, pauda pārliecību organizācijas ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands, ziņo Financial Times.

Города мира. Страсбург - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nekā nav žēl! Kijevā izdomāts, kā EPPA izdzīvot bez Krievijas

"Man šķiet, daudzi nespēj iztēloties, par kādu satricinājumu tas var kļūt Eiropai, ja mēs vienlaikus saskarsimies ar Brexit un Ruxit (no angļu val. "Russia + exit" – red. piez.). Taču tas var notikt itin drīz," viņš teica.

Pēc Jaglanda domām, EP ir "vienīgā vieta, kur Krievija saistīta ar Eiropu obligātā tiesiskā kārtībā".
"(Gadījumā, ja Krievija pametīs padomi – red. piez.) mēs ieraudzīsim citādu Krieviju. Mums būs jauna sadales līnija Eiropā," uzsvēra politiķis.

Viņš pauda pārliecību, ka vienīgā iespēja atrisināt situāciju ir atdot Krievijai balsstiesības Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA).

Iepriekš Turbjorns Jaglands savā ikgadējā pārskatā pārmeta Maskavai organizācijas Statūtu pārkāpumus un paziņoja: ja valsts neveic iemaksas divus gadus, ministru komiteja var izskatīt jautājumu par tās izslēgšanu. Krievijai šis termiņš iestāsies 2019. gada jūnija beigās.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Maskava vēlas palikt EP un aizies tikai gadījumā, ja citas organizācijas dalībvalstis spers soļus ar mērķi izslēgt KF. Neskatoties uz pašreizējo situāciju EPPA un iemaksu apturēšanu, Krievija turpināja darbu EP konvenciju pieņemšanas jomā.

Дворец Европы в Страсбурге, где проходят заседания ПАСЕ - Sputnik Latvija
EPPA sūdzas par Krievijas naudas trūkumu un ierobežojumu desmitgadi

Krievijas un EP attiecībās iestājies sarežģīts periods. Konflikts saasinājās 2014.-2015.gg., kad Krievijai tika atņemta virkne tiesību, ņemot vērā valsts viedokli Krimas jautājumā. Maskava norādīja, ka tamlīdzīgos apstākļos strādāt nav iespējams, pārtrauca piedalīties sēdēs un izbeidza iemaksas EP budžetā.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško pauda viedokli, ka pēdējā laikā EP vērojams veselīgi domājošu politiķu skaita pieaugums, turklāt Maskava atbalsta jebkādas pūles ar mērķi pārvarēt krīzi organizācijā.

Ziņu lente
0