Putins par incidentu Melnajā jūrā: Porošenko vajadzīga provokācija pirms vēlēšanām

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Pāriet pie mediju bankasТри корабля ВМС Украины пересекли российскую границу
Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmo reizi sniedzis komentārus par incidentu, ko Melnajā jūrā radīja Ukrainas JKS kuģi.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Incidents Kerčas šaurumā ir Ukrainas valdības netīra spēle spriedzes saasināšanai ar mērķi apspiest politiskos pretiniekus. Pat pēc Krimas atkalpievienošanās Krievijai un konflikta Donbasā karastāvoklis Ukrainā netika ieviests, taču tagad noticis tikai incidents pierobežas zonā, norādīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties forumā "Krievija sauc!", vēsta RIA Novosti.

Iepriekš vēstīts, ka trīs Ukrainas JKS kuģi svētdien, 25. novembrī, nelikumīgi šķērsoja Krievijas jūras robežu. Tie bīstami manevrēja un nereaģēja uz Krievijas kuteru un kuģu prasībām, tāpēc tika pieņemts lēmums pielietot ieročus, un Ukrainas kuģi tika aizturēti. Pēc incidenta Melnajā jūrā Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja dekrētu par karastāvokļa ieviešanu 10 valsts apgabalos uz 30 dienām.

Spēle spriedzes saasinašanai

"Kas attiecas uz incidentu Melnajā jūrā: tā ir provokācija, neapšaubāmi, ko organizējusi pašreizējā valdība, tostarp arī pašreizējais prezidents pirms Ukrainas valsts vadītāja vēlēšanām nākamā gada martā," – teica V.Putins, komentējot situāciju.

Krievijas valsts vadītājs atzīmēja, ka Ukrainas prezidenta Petro Porošenko reitings patlaban ir tik zems, ka "viņam ir izredzes neiekļūt pat (vēlēšanu – red.) otrajā kārtā".

"Tāpēc kaut kas ir jādara, lai saasinātu situāciju un radītu nepārvaramus šķēršļus viņa konkurentiem, pārsvarā – no opozīcijas," – pauda Krievijas prezidents.

Putins piebilda, ka Ukrainas kuģi iegājuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos, kas piederējuši Krievijai pat pirms Krimas pievienošanās Krievijāi, un nav atbildējuši uz robežsargu izsaukumiem.

"Nereaģēja uz piedāvājumiem apstāties, uz piedāvājumiem uzņemt loci, pat pēc mūsu valsts robežas pārkāpšanas viņiem tik un tā piedāvāja uzņemt loci, bet viņi klusēja, vispār neko neatbildēja," – viņš teica.

Отдыхающие занимаются виндсерфингом на Павло-Очаковской косе Азовского моря в Ростовской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas Savienība pavērš spēkus pret Azovas jūru. Kas tagad notiks

Krievijas prezidents atgādināja, ka 2018. gada septembrī Ukrainas karakuģi jau devušies zem Kerčas tilta Azovas jūrā un nekādas problēmas nav radušās – Ukrainas JKS izpildīja visas Krievijas prasības: paziņoja, kāds ir grupas sastāvs, kurp tā dodas. "Mēs viņiem piešķīrām loci un mierīgi nogādājām līdz mērķim Azovas jūrā," – uzsvēra Vladimirs Putins.

Viņš atzīmēja, ka incidentam ir visas sagatavotas provokācijas pazīmes, kas paredzēta karastāvokļa ieviešanai Ukrainā.

Putins pievērsa uzmanību Ukrainas valdības nesamērīgajai reakcijai pēc indicenta un, piemēram, notikumiem 2014. gadā, kad Krima nolēma pievienoties Krievijai un sākās konflikts Donbasā, kura gaitā valdības spēki izmantoja smago artilēriju un pat aviāciju.

"Nekāds karastāvoklis netika ieviests, bet tagad – neliels incidents Melnajā jūrā, un valstī ieviests karastāvoklis. Taču tas nepārprotami notiek pirms prezidenta vēlēšanām, absolūti acīmredzams fakts," – uzskata Vladimirs Putins.

Kijeva vienmēr iziet sveikā

Ar incidentu Melnajā jūrā Kijevas valdība nodemonstrējusi vēlmi saasināt attiecības ar Krievijas Federāciju, norādīja KF prezidents.

"Šodien Kijevas valdība sekmīgi izplata Krievijai naidīgu noskaņojumu, nekas cits tai nav atlicis," – uzsvēra V.Putins.

Krievijas Federācijas padomes loceklis Francis Klincevičs  - Sputnik Latvija
Krievija pieļauj iespēju slēgt Azovas jūru Ukrainas kuģiem

Viņš piebilda: rodas iespaids, ka Kijeva vienmēr iziet sveikā, lai ko darītu un kādus lēmumus pieņemtu.

"Ja viņi tagad pieprasīs brokastīs pasniegt zīdaiņus, laikam viņiem zīdaiņus pasniegs," – piezīmēja Putins.

Taču tamlīdzīga Kijevas politika ir ļoti tuvredzīga, tā ļāvusi atslābināties valdībai un novedusi pie lielām ekonomiskajām, finansiālajām un sociālajām problēmām valstī.

"Stāv visu laiku ar izstieptu roku, ubago naudu no Starptautiskā valūtas fonda. Bet kādreiz taču nākamajai paaudzei būs jāatdod," – teica Putins un piezīmēja, ka "nenotiek nekas labs arī no kaimiņattiecību organizācijas viedokļa".

Kijevas rīcība tiks izvērtēta

Ar laiku Ukrainas tauta novērtēs tagadējo valdību, tāpat kā savulaik Gruzija novērtēja Mihailu Saakašvili, bet krievu un ukraiņu tautas vienmēr būs brālīgas, ir pārliecināts Krievijas prezidents.

"Kas attiecas uz ilgtermiņa perspektīvām: lai nu būtu kā būdams, lai kas pašlaik būtu pie varas Kijevā, krievu un ukraiņu tautas vienmēr ir bijušas un vienmēr būs brālīgas, ļoti tuvas tautas. Šīs politiskās putas aizies, aizplūdīs," – noslēgumā pauda pārliecību V.Putins.

Ziņu lente
0