Krievijas ĀM oficiālā pārstāve atklājusi NATO globālo krāpšanos

© Sputnik / Сергей ГунеевБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka NATO paplašināšanās Austrumeiropā ir vispasaules mēroga krāpšanās.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Ziemeļatlantijas alianses vadība ir piekrāpusi visu pasauli, uzsākot paplašināšanos uz austrumiem pēc PSRS sabrukuma un ielencot ar NATO bāzēm visu Krievijas Federācijas teritoriju Eiropā, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova savā iknedēļas brīfingā Maskavā, vēsta Sputnik Igaunija.

Рабочий визит главы МИД РФ С. Лаврова в Минск - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: NATO spēku paplašināšanās Eiropā – izaicinājums Maskavai un Minskai

"Tā bija pasaules mēroga krāpšanās," – diplomātes teikto citēja RIA Novosti. Sarunā ar žurnālistiem viņa piebilda, ka atbildība par šo krāpšanos jāuzņemas ne tikai NATO vadībai un konkrētiem cilvēkiem, bet arī veselām valstīm un politiskajām sistēmām.

M.Zaharova uzsvēra, ka NATO paplašināšanās grauj starptautiskās drošības un stabilitātes sistēmu. "Mēs vēlamies pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību tam, ka ASV un visi, kas atbalsta to politiku, apzināti nodara kolosālu kaitējumu starptautiskās drošības un stratēģiskās stabilitātes sistēmai. Tas ir ne tikai Krievijas drošības jautājums, tas ir jautājums par to, kas, principā, notiek pasaulē," – informēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve.

Alianses nepaplašināšanās uz austrumiem ir viens no šķēršļiem Krievijas un NATO attiecībās. Maskava norāda, ka vienošanās par NATO atteikšanos no paplašināšanās Austrumeiropā tika panākta PSRS un ASV pārrunās par Vācijas apvienošanos 1990. gadā. Taču vienošanās bija mutiska, tāpēc alianses vadība noliedza savu solījumu un apgalvoja, ka tas vienkārši neesot izskanējis.

Patlaban NATO veido 29 valstis, turklāt 13 no tām iestājušās Ziemeļatlantijas aliansē pēc 1999. gada.

Португальские военнослужащие на палубе норвежского фрегата HNoMS Helge Ingstad во время совместных учений войск НАТО Trident Juncture 2018 (Единый трезубец) в Норвежском море. 26 октября 2018 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Trejzobja trieciens. Kāpēc NATO mācības var dārgi izmaksāt Eiropai

Iepriekš jau vairākkārt vēstīts, ka pēdējos gados pie Krievijas rietumu robežām, piemēram, Baltijas reģionā vērojama Ziemeļatlantijas alianses grupējuma bezprecedenta paplašināšanās. NATO vadība to skaidro ar mītiskiem draudiem no Krievijas Federācijas puses.

Maskava ne vienu reizi vien jau norādījusi, ka nav ieinteresēta paplašināt konfrontāciju ar NATO ne Baltijas reģionā, ne citviet pasaulē, un uzsvērusi, ka Krievija neplāno uzbrukumus nevienai NATO valstij. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda viedokli, ka NATO tas ir labi zināms, taču alianse vienkārši aizbildinās ar šo ieganstu, lai paplašinātu militāros spēkus pie Krievijas robežas. S.Lavrovs atgādināja, ka alianse tādējādi provocē nestabilitāti pēcpadomju telpā un veicina Krievijai naidīgu noskaņojumu.

Ziņu lente
0