Gazprom apstrīdēs maksājumu aizliegumus no Nord Stream un Nord Stream 2

Суд, правосудие
Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šādu lēmumu tiesa pieņēmusi nodrošinājuma pasākumu ietvaros pēc Naftogaz prasības lietas ietvaros par 2,56 miljardu dolāru piedziņu no Gazprom.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Gazprom būvēs "Ziemeļu straumi 2", neskatoties ne uz ko, komentēja žurnālistiem kompānijas direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Zubkovs to faktu, ka Šveices tiesa nodrošinājuma pasākumu ietvaros pēc "Ukrainas Naftogaz" prasības aizliegusi kompānijām Nord Stream AG un Nord Stream AG 2 veikt jebkāda veida maksājumus Gazprom, raksta RIA Novosti.

"Grūti sacīt. Nepatīkami lasīt, dzirdēt. Pastāv taču apelācija, cīnīsimies, strādāsim. Būvēsim "Ziemeļu straumi 2" un nodrošināsim drošas gāzes piegādes Eiropai, neskatoties ne uz ko," atbildēja Zubkovs uz jautājumu, kā tiesas aizliegums ietekmēs projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu.

Стенд компании Газпром на выставке, организованной в рамках Российского инвестиционного форума (РИФ-2018) в Сочи. - Sputnik Latvija
Tiesa aizliegusi Nord Stream un Nord Stream 2 pārskaitīt maksājumus koncernam Gazprom

Decembrī un februārī Stokholmas arbitrāža nolēma, ka Gazprom ir jāizmaksā ukraiņu kompānijai 2,56 miljardus dolāru gāzes piegādes un tranzīta līgumu strīda ietvaros. Gazprom klasificēja šādu lēmumu kā netaisnīgu un martā apstrīdēja lēmumu Zviedrijas tiesā, savukārt maijā pieprasīja pilnu "tranzīta" lēmuma atcelšanu. 30. maijā Ukrainas koncerns paziņoja par piespiedu līdzekļu piedziņu un Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akciju arestu Šveicē, savukārt 5. jūnijā – par analoģisku tiesas lēmumu par Gazprom aktīvu arestu Nīderlandē.

Septembrī Zviedrijas Apelācijas tiesa atcēla savu iepriekšējo lēmumu, kurš bloķēja ukraiņu Naftogaz centienus arestēt Gazprom aktīvus gāzes līgumu strīda ietvaros. Gazprom paziņoja, ka grasās panākt šī lēmuma pārskatīšanu.

Turklāt Gazprom pārsūdz nodrošināšanas pasākumus pēc Naftogaz prasībām Šveices, Lielbritānijas un Nīderlandes tiesās.

Šodien ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs kārtējo reizi paziņoja, ka Vašingtona ir un paliek cauruļvadu "Ziemeļu straume 2" un "Turcijas straume" celtniecības pretinieki, kuri paredzēti Krievijas gāzes piegādēm Eiropai. Par to Perijs paziņoja tikšanās laikā ar Ukrainas premjerministru Vladimiru Groismanu.

​"ASV ir un paliek "Ziemeļu straumes 2" un "Turcijas straumes" celtniecības pretinieki. Ukrainas un Eiropas pilsoņiem nav jākļūst par energoresursu piegāžu ķīlniekiem no viena avota," citē Periju Ukrainas valsts kompānijas Naftogaz preses dienests savā lapā Twitter vietnē.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Pret projekta īstenošanu iestājas vairākas valstis, tostarp, Ukraina, jo pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma zaudēs Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kura cer piegādāt Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi. Pret projektu iebilst arī Lietuva, Latvija un Polija. Šo valstu vadības uzskata, ka projekts esot "politisks".

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straumes 2" īstenošanas dēļ Naftogaz ķeras pie "plāna B"

"Turcijas straume" ir gāzesvada projekts no Krievijas uz Turciju caur Melno jūru un tālāk līdz Turcijas robežai ar kaimiņvalstīm. Pirmais gāzesvada cauruļvads paredzēts Turcijas tirgum, otrais – Dienvideiropas un Dienvidaustrumu Eiropas valstīm. Katra cauruļvada jauda sastādīs 15,75 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Pagājušajā nedēļā, vizītes laikā Polijā, Perijs paziņoja, ka projekts "Ziemeļu straume 2" nav komerciāls, ja skatās no piegāžu avotu diversifikācijas. Taču Krievijas un VFR varasiestādes vairākkārt norādījušas, ka izskata projektu tikai un vienīgi kā komerciālu un konkurētspējīgu.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins oktobra sākumā paskaidroja, kādēļ Eiropai kopā ar Krieviju ir jābūt ieinteresētai šī gāzesvada celtniecībā. Pēc viņa sacītā, pirkt ASV SDG gāzi, kura ir par 30% dārgāka, nekā Krievijas cauruļvadu gāze, novestu pie Eiropas valstu izšķērdības un tās globālās konkurētspējas samazināšanās.

Ziņu lente
0