Krievijas aizsardzības ministrs paskaidroja, kāpēc Krievija nedod mieru NATO

© Sputnik / Ramil SitdikovKrievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO kontingentu paplašināšana Austrumeiropā, mācību skaita pieaugums un mēģinājumi ievilkt aliansē Zviedriju un Somiju draud ar pašreizējās drošības sistēmas sagraušanu pasaulē, uzsvēra Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Krievijas kā patstāvīga starptautiskā spēles dalībnieka nostiprināšanās nedod mieru NATO. Alianse paplašina militāro aktivitāti Austrumeiropā, pūlas ievilkt savā sastāvā Zviedriju un Somiju. Šo soļu dēļ Krievija ir spiesta veikt atbildes pasākumus, tostarp nostiprināt valsts rietumu robežu, uzsvēra Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, vēsta RIA Novosti.

NATO baidās no ģeopolitiskā konkurenta

Krievijas nostiprināšanās svarīga starptautiskā spēles dalībnieka lomā nedod mieru NATO, alianses locekļi visiem spēkiem cenšas nepieļaut ģeopolitiskā konkurenta parādīšanos, paziņoja Šoigu.

Raķetes Bulava starts no zemūdens kreisera Jurij Dolgorukij uz Kuras poligonu - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV grib naudu, Lietuva – karu. Grībauskaites liktenīgā kļūda

"Šim nolūkam tiek izmantoti dažādi institūti, arī starptautiskie, un dažādas darbības jomas — politika, ekonomika un pat kultūra un sports," — atzīmēja Šoigu.

Krievijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Krievijai nav agresīvu nodomu attiecībā pret citām valstīm, tā demonstrē draudzību un atklātību, ko apstiprināja arī notikušais pasaules čempionāts futbolā.

Neuzticības atmosfēra

NATO turpina paplašināt militāro kontingentu pie Krievijas robežām un palielina mācību skaitu. Neapšaubāmi, tas rada bažas, paziņoja Šoigu.

"Turpinās NATO kontingentu paplašināšana ārpus reģionālajām valstīm Austrumeiropā. Kopš 2014. gada to skaits palielinājies no 2 līdz 15 tūkstošiem karavīru," — atgādināja ministrs.

Viņš vērtēja, ka "pastāvīgi aug alianses karaspēku sagatavošanas pasākumu intensitāte". "Kopš gada sākuma organizētas jau vairāk nekā 100 mācības, kurās piedalījušies līdz 80 tūkstoši karavīru. Pie tam personālsastāva skaits, kas ik gadus tiek iesaistīts mācību sērijā, piecu gadu laikā pieaudz 10 reizes, kaujas aviācijas skaits — no 11 vienībām līdz 101," — norādīja Šoigu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps kopīgajā preses konferencē pēc tikšanās Helsinkos - Sputnik Latvija
Tramps: tikšanās ar Putinu – lūzuma brīdis abu valstu attiecībās

Viņš atzīmēja, ka ar ASV palīdzību Eiropā izvērsti pieci kiberoperāciju centri — Somijā, Igaunijā, Polijā, Vācijā un Francijā.

Turklāt vērojami centieni panākt neitrālās Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO.

"Maijā parakstīts līgums, kas paredz to pilniesīgu dalību alianses mācībās un iespēju izmantot tās spēku un bruņojuma kontroles sistēmas. Par to NATO saņēmusi brīvu pieeju šo valstu gaisa telpā un teritoriālajos ūdeņos," — paskaidroja ministrs.

"Šādi rietumu kolēģu soļi ved pie pašreizējās drošības sistēmas iznīcināšanas pasaulē, rada vēl lielāku neuzticību un spiež mūs spert atbildes soļus," — uzsvēra Šoigu.

Rietumu kara apgabala nostiprināšana

Situācijā, kas izveidojusies rietumu stratēģiskajā virzienā, Krievija ir spiesta nepārtraukti pilnveidot bruņoto spēku sastāvu un dislokācijas sistēmas. Šiem mērķiem kopš 2016. gada izveidotas vairāk nekā 70 vienības un armijas daļas, tostarp divas divīzijas un trīs brigādes, atgādināja ministrs.

Raķetes palaišana - Sputnik Latvija
Krievija "iebetonēs" kodolieroču paritāti

Viņš norādīja, ka spēku dislokācijai tiek veidota nepieciešamā infrastruktūra un līdz gada beigām plānots nodot ekspluatācijā vairāk nekā 350 objektus.

"Apgabalā dislocētajiem spēkiem piegādāti aptuveni 5 tūkstoši vienību jauna un modernizēta bruņojuma un tehnikas, kā rezultātā modernā bruņojuma nodrošinājums pieaudzis no 39 līdz 54%. Organizētas vairāk nekā 300 informatīvas aģitācijas akcijas "Kontrakta karadienests — tava izvēle!" Rezultātā bruņotajiem spēkiem atlasīti vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku," — pastāstīja Šoigu.

Krievijas un Baltkrievijas mācības

Šoigu uzsvēra, ka īpaša uzmanība pievērsta Krievijas un Baltkrievijas karaspēku reģionālā grupējuma sgatavošanai. RKA karavīri līdz ar kolēģiem no Baltkrievijas jau gatavojas kopīgajām mācībām "Savienības vairogs 2019".

Ministrs piebilda, ka šajā laikā RKA organizētas vairāk nekā 350 pēkšņas pārbaudes, kas apliecināja "spēku sagatavotības līmeņa kvalitatīvu pieaugumu un gatavību pildīt uzdevumus".

Neskatoties uz spriedzi Krievijas un Rietumu attiecībās, Šoigu pauda cerību, ka Krievijas un ASV prezidentu nesenā tikšanās Somijas galvaspilsētā dāvās jaunu impulsu Maskavas militārajai sadarbībai ar Vašingtonu un Ziemeļatlantijas alianses valstīm.    

Ziņu lente
0