Bumeranga efekts: Krievijas Valsts dome apstiprinājusi likumu par kontrsankcijām

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasГосдума РФ
Госдума РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likums izstrādāts ar mērķi aizsargāt Krieviju no ASV un citu ārvalstu nedraudzīgajām darbībām.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Krievijas Valsts dome galīgajā lasījumā pieņēmusi likumu "Par pasākumiem pret ASV un citu ārvalstu nedraudzīgajām darbībām", vēsta RIA Novosti. Likums stāsies spēkā tā oficiālās publikācijas dienā.

Krievijas Federācijas Valdības nams - Sputnik Latvija
Krievija pagarinājusi kontrsankcijas līdz 2018. gada beigām

Dokuments ļauj ieviest kontrsankcijas, atbildot uz ASV un citu valstu nedraudzīgajiem soļiem. Likums dāvā valdībai tiesības pielietot ierobežojošos pasākumus pret valstīm un to jurisdikcijā esošām organizācijām, kā arī amatpersonām un pilsoņiem. Likums ļauj pārtraukt vai apturēt starptautisko sadarbību atsevišķās nozarēs, aizliegt produkcijas un izejvielu ievešanu un izvešanu, kā arī piedalīšanos valsts iepirkumos vai valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijā.

Sākotnējā redakcijā valdībai tika dāvātas tiesības uz 16 atbildes pasākumiem, taču līdz otrajam lasījumam to skaits tika samazināts līdz sešiem. Pie tam dokuments neizslēdz citus ierobežojumus saskaņā ar prezidenta lēmumu, lai rastos iespēja operatīvi reaģēt mainīgos apstākļos.

Kontrsankcijas neattiecas uz vitāli nepieciešamām precēm, piemēram, zālēm. Tāpat no likuma svītrota norma, saskaņā ar kuru ierobežojumus bija iespējams attiecināt gandrīz uz visiem Krievijas uzņēmumiem un bankām ar ārvalstu dalību.

Krievija necieš spiedienu

Likums ļauj Krievijas valdībai spert visus nepieciešamos soļus, lai aizsargātu valsts intereses, intervijā RT pastāstīja Valsts domes Ārlietu komitejas loceklis Antons Morozovs.

Bundestāga - Sputnik Latvija
Bundestāgā paziņoja, ka sankcijas pret Krieviju kaitē Eiropai

"Šis likums dod iespējas valdībai un prezidentam izmantot visus nepieciešamos ierobežojošos pasākumus pret valstīm, kas noteikušas nelikumīgas sankcijas pret Krieviju. Tas ir simbolisks žests: mēs liekam saprast mūsu partneriem rietumos, ka necietīsim spiedienu pret Krieviju, mūsu suverenitāti un mūsu valsts pieņemtajiem lēmumiem. Mēs atbildēsim simetriski un ļoti ceram, ka Rietumos beidzot gūs virsroku saprāts un no sankciju politikas mēs pāriesim pie pārrunām ārpolitikas jautājumos," – uzsvēra Morozovs.

Savukārt Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs atzīmēja, ja likums paplašina KF valdības pilnvaras attiecībās pret valstīm, kas īsteno Krievijai nedraudzīgas darbības.

"Neapšaubāmi, Federācijas Padome atbalstīs šo likumu. Tas brieda sen, jo apnicis saņemt bezgalīgu sankciju virkni no Amerikas par jebkādiem jautājumiem. Tātad tagad nepieciešami pasākumi saskaņā ar jauno likumu. Pēc likuma stāšanās spēkā valdībai parādīsies plašas pilnvaras, un prezidents vajadzīgajā brīdī ieviesīs noteiktās sankcijas. Ja Amerika nesaprot normālas attiecības valstu starpā, ja viņi ir pret godīgu konkurenci un sāncensību, lai saņem to, ko dara paši. Pagaidām, aizbildinoties ar sankcijām, ASV iesaistījušās atklātā cīņā par gāzes un naftas noieta tirgu," – paziņoja Džabarovs.

Atbilde ekonomiskajā karā

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV sit savējos. Eiropa lūdz mīkstināt sankcijas pret Krieviju

Federācijas Padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko ir pārliecināta, ka likums par kontrsankcijām negatīvi ietekmēs virkni ekonomikas nozaru ASV. "Dzīve liecina, ka parasti "simetriskie" pasākumi ir vislabāk jūtami un iedarbīgi.

Iedarbojas bumeranga efekts. Likums par kontrsankcijām ASV, ko drīz laidīs klajā Valsts dome, lēmumi, ko uz tā pamata pieņems valdība, neapšaubāmi sniegs tādu efektu," – paskaidroja Matvijenko.

Partijas "Vienotā Krievija" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Isajevs iepriekš paskaidroja, ka likumprojekts par kontrsankcijām ir atbilde ekonomiskajā karā, ko Rietumu valstis sākušas pret Maskavu, lai "sodītu to par nevēlēšanos kļūt par kalponi pasaulē, kur valda viens saimnieks."

Ziņu lente
0