Gazprom uzbūvēs Baltijas reģionā Nord Stream 2 gāzes attīrīšanas rūpnīcu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasГазоперерабатывающий завод
Газоперерабатывающий завод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gazprom plāno uzbūvēt blakus Ustjlugai gāzes pārstrādes rūpnīcu, kurā no piemaisījumiem tiks attīrīta Nord Stream 2 un Baltijas SDG padotā gāze, un no iegūtajām frakcijām ražos polietilēnu Eiropas tirgum.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Gazprom plāno uzbūvēt Baltijas reģionā lielu gāzes pārstrādes rūpnīcu, kura būs apvienota ar gāzes ķīmisko ražošanu, pagaidām projekta izmaksas vērtē apmēram 20 miljardos dolāru, raksta "Vedomosti".

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Dānija atzīst: "Ziemeļu straumi 2" bloķēt nav iespējams

Kompleksu plānots būvēt pie Sanktpēterburgas, blakus Ustjlugai, Gazprom projekta partneris ir "Rusgazdobiča". Projekta īstenošanas gadījumā tas varētu kļūt par otru dārgāko Gazprom investīciju projektu uzreiz pēc gāzesvada "Sibīrijas spēks".

Saskaņā ar plāniem ražošanas komplekss būs spējīgs pārstrādāt līdz 45 miljardiem kubikmetru gāzes gadā.

Gāzes pārstrādes rūpnīcā tiks veikta gāzes attīrīšana no piemaisījumiem. Iegūtais metāns tiks padots sašķidrināšanai uz Baltijas SDG. Šo rūpnīcu plānots uzbūvēt netālu no Ustjlugas. Taču SDG rūpnīcai ar jaudu 10 miljoni tonnu, pietiks ar 14-15 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Pārējo gāzi paredzēts piegādāt eksportam ar gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", raksta avīze.

No gāzes atdalītās vērtīgās frakcijas plānots izmantot etilēna un polietilēna ražošanai. Runa varētu būt par apmēram 1,5 miljonu tonnu polietilēna ražošanu gadā pārdošanai Eiropā, atzīmē izdevums.

Šobrīd projekts atrodas izstrādes stadijā, pēc "Rusgazdobiča" pasūtījuma ar to nodarbojas Naftas un gāzes zinātniski pētnieciskais institūts "Peton", raksta avīze, atsaucoties uz informācijas avotiem. Gazprom pārstāvis 22. aprīlī apstiprināja avīzei, ka notiek šāda projekta izstrāde.

Baltijas SDG projekts paredz lielas SDG ražošanas rūpnīcas celtniecību Ustjlugas jūras ostas rajonā ar 10 miljonu tonnu jaudu gadā un iespējamu paplašināšanu līdz 15 miljoniem tonnu.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
"Gazprom" un Shell apsprieduši vienošanos par "Baltijas SDG"

Plānots, ka rūpnīca būs orientēta uz Atlantijas reģiona, Baltijas, Ziemeļjūras, kā arī Tuvo Austrumu un Dienvidāzijas valstu tirgiem. Baltijas SDG projekts tiek apspriests Gazprom un Shell globālās partnerības kontekstā, kas iekļauj gāzesvadu Nord Stream 2, SDG rūpnīcas paplašināšanu Sahalīnā un aktīvu apmaiņu, kuras rezultātā Krievijas monopolists cer iegūt SDG pozīcijas Āzijas un Klusā okeāna reģiona tirgos. Baltijas SDG projekta īstenošanai Gazprom un Shell plāno izveidot kopuzņēmumu, paredzamais termiņš ir šī gada jūnijs.

Gazprom grasās izmantot projekta finansējumu rūpnīcas celtniecībai. Ieinteresētību par projektu paudusi arī Japānas kompānija Mitsui & Co Ltd. Mitsui kopā ar Gazprom, Shell un Mitsubishi ir "Sahalin 2" projekta akcionāri, kura ietvaros Krievijā strādā vienīgā sašķidrinātās dabasgāzes ražošanas rūpnīca.

Ziņu lente
0