Kāda vilka pēc: Krievija atteikusies sniegt NATO informāciju par "Iskander"

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankas"Iskander"
Iskander - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai nav jāsniedz NATO nekāda informācija par raķešu kompleksu "Iskander" dislokāciju Kaļiņingradas apgabalā – tā ir Krievijas teritorija, kurā tā dara, ko vēlas, paziņoja Valsts domē.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Krievija nesniegs NATO informāciju par raķešu kompleksu "Iskander" izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā, paziņoja Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs Vladimirs Šamanovs, komentējot NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga aicinājumu, vēsta RIA Novosti.

"Kāda vilka pēc? Tā ir mūsu likumīgā teritorija, ko gribam, to darām. Atšķirībā no tiem, kuri aicina amerikāņus un citus pret mums nedraudzīgi noskaņotus cilvēkus," — teica Šamanovs.

Līdzīgu viedokli pauda arī Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins. Politiķis uzsvēra, ka nesaskata iemeslu informācijas apmaiņai ar NATO par "Iskander", jo reālas darbības no alianses puses konstruktīva dialoga veidošanai pagaidām nav saskatāmas.

"NATO atkal rīkojas pēc saviem dubultajiem standartiem: vārdos saka vienu, bet patiesībā organizē pavisam ko citu," — uzskata Švitkins.

"Atšķirībā no Amerikas Savienotajām Valstīm, mēs rīkojamies starptautisko tiesisko normu ietvaros. Pie tam tās ir mūsu tiesības (izlemt — red.), kur izvietot ("Iskander" — red.), kādā skaitā, ņemot vērā mūsu valsts nacionālās intereses, taču nelokāmi ievērojot starptautiskās tiesiskās normas," — atzīmēja deputāts.

Pretgaisa aizsardzības sistēmas raķešu apšaudes mācības - Sputnik Latvija
Konstruktori paziņojuši, ka Rietumiem nav līdzekļu pret "Iskanderiem"

5. februārī Krievija dislocēja Kaļiņingradas apgabalā operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander" un plāno tos atstāt reģionā pastāvīgi, iepriekš ziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis. Krievija apstiprināja informāciju par OTRK dislokāciju, taču neziņoja par izvietošanas termiņiem.

NATO aicināja Krieviju uz pārskatāmām darbībām jautājumā par raķešu kompleksu "Iskander" dislokāciju Kaļiņingradas apgabalā. 14. februārī alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sarunā ar žurnālistiem pastāstīja, ka NATO "redzēja, kā viņi (Krievijas karavīri — red.) nogādājuši "Iskanderus" Kaļiņingradā un veda projām".

"Mēs atzīmējām, ka viņi par to (pastāvīgo dislokāciju — red.) ziņoja un kā viņi iegulda līdzekļus infrastruktūrā un pastiprina militāro klātbūtni Kaļiņingradā. Es nekomentēšu jautājumu par to, vai pašlaik "Iskanderi" ir dislocēti, tie ir mūsu izlūkdati," — teica NATO ģenerālsekretārs.

Viņaprāt, Krievijai vajadzētu veikt pārskatāmākas darbības šajā jautājumā.

"Aicinu Krieviju rīkoties pārskatāmi. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ir svarīga Krievijas un NATO Padome, mēs to izmantojam informācijas sniegšanai par militārajām mācībām un militāro potenciālu. Mēs aicinām Krieviju būt pārskatāmai," — paziņoja Stoltenbergs.

"Iskander" — iemesls pārrunām

Kaļiņingradas apgabalā dislocēto "Iskander" raķešu sasniedzamības zona aptver Poliju, daļu Vācijas, lielu daļu Baltijas valstu; tas ir nopietns arguments, lai NATO sāktu vienoties ar Krieviju par militāro deeskalāciju Eiropā, uzskata žurnāla "Arsenal Otečestva" galvenais redaktors, pulkvedis Viktors Murahovskis.

"Saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem mums nevienam nekas nav jāziņu. Un "Iskander" raķešu brigādē Kaļiņingradas apgabalā nonāca pēdējie. Mēs līdz pēdējam cerējām, ka būs iespējams kaut kāds dialogs ar NATO par viņu spēku izvēršanos Baltijas valstīs un Polijā. Viņi to neņēma vērā. Tagad mums ir parādījies dzelžains arguments," — uzsvēra Murahovskis.

Viņš atzīmēja, ka Krievija ir gatava pārrunām, ja Ziemeļatlantijas alianse paudīs šādu vēlēšanos.

"Kaļiņingradā izvērstais komplekss "Iskander M" ar savām ballistiskajām un spārnotajām raķetēm patlaban aizsniedz gandrīz visu Polijas teritoriju, daļu Vācijas teritorijas un lielu daļu visu Baltijas valstu. Tāpēc viņiem ir iemesls apdomāties. Kaut vai par to, vai nevajadzētu sēsties pie pārrunu galda," — piezīmēja Murahovskis.

Iepriekš kļuva zināms, ka Krievija dislocējusi Kaļiņingradas apgabalā operatīvi taktiskos raķešu kompleksus (OTRK) "Iskander M", kuri spēj precīzi trāpīt mērķi līdz 500 kilometru attālumā.

Pentagons paziņoja, ka "Iskanderu" dislokācija ir destabilizējošs faktors, ņemot vērā raķešu kompleksa uzbrukuma iespējas un nelielo attālumu līdz NATO sabiedrotajiem.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka Maskava nevienam nedraud, taču tai ir suverēnas tiesības izvietot bruņojumu savā teritorijā pēc savas izvēles. 

Ziņu lente
0