Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

© Sputnik / Grigoriy SysoyevLatviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētnieki izmainījuši principiālo pieeju onkoloģijas slimību ārstēšanai, atsakoties no tiešas iedarbības uz audzēja šūnu.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Jaunu onkoloģijas slimību ārstēšanas metodi izstrādā zinātnieki no Krievijas, Latvijas un Vācijas, vēsta RIA Tomsk.

Laikos, kad pasaules onkoloģijas pētījumi ir veltīti iespējas meklējumiem nogalināt pašu audzēja šūnu, jaunās terapeitiskās pieejas jēga slēpjas iedarbībā uz tās mikrovidi. Ar jauno metodi strādā Tomskas Valsts universitātes (TVU) un Tomskas Nacionālā pētījumu medicīnas centra (NPMC) zinātnieki, kā arī Heidelbergas universitātes un Latvijas Biomedicīnas pētījumu centra speciālisti.

DNS molekula. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ģenētiskais detektīvs: kā atrast noziedznieku, uzzinot viņa izcelsmi pēc DNS

Viens no galvenajiem audzēja mikrovides regulēšanas elementiem ir makrofāgi, paskaidroja Tomskas NPMC onkoloģijas ZPC molekulārās onkoloģijas un imunoloģijas laboratorijas vadītāja, TVU translācijas šūnu un molekulārās biomedicīnas laboratorijas vadošā zinātniskā darbiniece Nadežda Čerdinceva.

"Audzēju šūnas spēj programmēt tās uz mijiedarbību. Tādā gadījumā makrofāgi "strādā", lai uzturētu audzēja progresiju. Taču potenciāli šim šūnām piemīt visas nepieciešamās funkcijas, lai ierobežotu jaunā veidojuma augšanu un tā spēju mestastāžu veidošanai," saka Čerdinceva.

Ietekmēt makrofāgus zinātnieki plāno ar viņu iepriekš atklāto stabilin-saistīto hitināzveidīgo olbaltumu (SI-CLP), kurš apspiež makrofāgu spēju palīdzēt audzējam attīstīties un augt.

Principiāli jauna terapijas pieeja tiks izstrādāta un izies preklīniskos izmēģinājumus līdz 2018. gada beigām. Pētnieki plāno iesniegt savstarpēju pieteikumu klīnisko pētījumu finansēšanai Eiropas Savienības Horizont 2020 programmas ietvaros. Jaunā onkoloģijas slimību ārstēšanas metode var tikt izmantota, gan neatkarīgi no citām metodēm, gan kombinācijā ar ķīmijterapiju.

Iepriekš Latvijā tika izstrādāts preparāts Rigvir onkoloģisko slimību agresīvo formu ārstēšanai. Nesen Latvijas Veselības ministrija atstāja viņu ārstniecības preparātu sarakstā, kuru izmaksas pacientiem kompensē valsts.    

Ziņu lente
0