Latviešu dzejnieku dzeja skanēs Pleskavā

© Sputnik / Sergey MelkonovAspazijas muzejs Jūrmalā
Aspazijas muzejs Jūrmalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu dzejnieki un dramaturgi Rainis un Aspazija dzīvoja Pleskavā 19. gadsimta beigās.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. 23. maijā Pleskavas apgabala zinātniskā bibliotēka rīko literatūras un mūzikas vakaru "Ikdienas spārni", veltītu latviešu dzejnieku Aspazijas un Raiņa daiļradei, ziņo Pleskavas ziņu lente.

Aspazija (Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk — Elza Pliekšāne) un dzejnieks Rainis (īstajā vārdā — Jānis Krišjānis Pliekšāns) interesē pleskaviešus ne tikai kā 19. — 20. gadsimta latviešu dzejas klasiķi. Pāris dzīvoja Pleskavā no 1897. gada decembra līdz 1899. gada jūnijam, Raiņa Pleskavas trimdas "par pret valdību vērstas darbības" laikā.

Maskavas Starptautiskā kinofestivāla balva - Sputnik Latvija
Latvijas filma iekļuvusi Maskavas kinofestivāla programmā

Izdevums "Ikdienas spārni / "Крылья будней" ir pirmais Aspazijas dzejas krājums krievu un latviešu valodās, līdz šim krievu valodā tika pārtulkoti tikai atsevišķi viņas darbi. Aspazijas darbus krievu valodā lasīs tulkotāja Olga Pētersone, latviešu valodā dzeja izskanēs Ievas Paršas izpildījumā.

Aspazijas un Raiņa mājas vadītāja Ārija Vanaga pastāstīs par Aspazijas un Raiņa ieguldījumu Latvijas kultūrā, bet Pleskavas apgabala zinātniskās bibliotēkas speciālisti — par Aspazijas un Raiņa dzīvi Pleskavā. Soliste Ieva Parša un koncertmeistare Herta Hansene izpildīs latviešu komponistu dziesmas ar Aspazijas un Raiņa vārdiem.

Tikšanās organizē Latvijas Republikas konsulāts Pleskavā, Jūrmalas vēstures un mākslas biedrība, Aspazijas Jūrmalas māja un Pleskavas apgabala zinātniskā bibliotēka.

Šonedēļ trīs Latvijas pašvaldības parakstījušas vienošanās ar Pleskavas apgabala rajoniem par draudzīgo attiecību stiprināšanu un sadarbības attīstību ekonomikas un kultūras jomās.

Ziņu lente
0