Wall Street Journal par to, kā Krievijas produkti palīdzēs pabarot Ķīnu

© Pixabay / jackmac34Wall Street Journal par to, kā Krievijas produkti palīdzēs pabarot Ķīnu
Wall Street Journal par to, kā Krievijas produkti palīdzēs pabarot Ķīnu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2016. gadā Ķīna kļuva par Krievijas pārtikas produktu galveno importētāju, apsteidzot Turciju – valsts iepirkusi pārtikas produktus vairāk nekā miljarda dolāru vērtībā.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Krievijai ir iespēja kļūt par vienu no galvenajiem pārtikas produktu piegādātājiem Ķīnā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzes Wall Street Journal sniegto informāciju.

2016. gadā Ķīna kļuva par Krievijas pārtikas produktu galveno importētāju, apsteidzot Turciju — valsts iepirkusi pārtikas produktus vairāk nekā miljarda dolāru vērtībā. Patlaban Krievija pieliek lielas pūles, lai nostiprinātos tirgū valstī ar lielāko iedzīvotāju skaitu pasaulē, vēsta raksts.

Konteineri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija un Krievija vienojušās par kopīgiem pārvadājumiem no Ķīnas

Pārtikas rūpniecības nozīmi Maskavas un Pekinas attiecību attīstībā apliecina, piemēram, fakts, ka Vladimirs Putins atvedis Sji Dziņpinam Krievijā ražoto saldējumu, kad uzzinājis, cik ļoti tas garšo Ķīnas valsts vadītājam. Krievijā ražoto produkciju līdztekus Eiropā un ASV ražotajiem produktiem Ķīnā uzskata par ļoti kvalitatīvu, atzīmē raksta autors.

Vēlme "pabarot Ķīnu" ir svarīgs Krievijas politikas solis, kurā iezīmējusies "pievēršanās Austrumiem" pēc Maskavas un Vašingtonas attiecību pasliktināšanās un sankciju ieviešanas, uzsvēra raksta autors. Valstis plāno līdz 2020. gadam panākt preču apgrozījumu 200 miljardu dolāru apmērā. Ķīnas Tautas Republika ir Krievijas lielākais tirdznieciskais partneris, un, domājams, abu valstu tirdzniecības apjomi 2016. gadā nedaudz pārsniegs agrāko gadu rādītājus.

Wall Street Journal atzīmē, ka lielā mērā tas ir Krievijas lauksaimniecības nozares nopelns. Ķīna ir gatava pirkt no Krievijas uzņēmumiem gandrīz jebkāda veida pārtiku, taču priekšroka tiek dota gaļai. Avīze informē, ka Primorskas apgabalā holdings "Rusagro" jau ceļ cūkkopības kompleksu, lai apmierinātu Ķīnas iedzīvotāju pieprasījumu. Ik gadus ķīnieši apēd 57 miljonus tonnu cūkgaļas — divreiz vairāk nekā amerikāņi.

Флаги Латвии и Китая - Sputnik Latvija
Ķīna vēlas palielināt Latvijas lauksaimniecības preču importu

Krievijā atdzimst arī lauksaimniecības platības, kas bija pamestas atmatā pēc PSRS sabrukuma, raksta WSJ. Līdz 2020. gadam Tālajos Austrumos plānots par 50% palielināt apstrādājamo zemju platības. Liela to daļa tik izmantota eksportējamo produktu audzēšanai, raksta Wall Street Journal, atsaucoties uz Tālo Austrumu investīciju piesaistīšanas un eksporta atbalsta aģentūras vadītāja Pjotra Šelahajeva stāstīto.

Gaidāms, ka jau 2017. gada sākumā sāksies cūkgaļas eksports uz Ķīnu, bet 2019. gadā Krievija sāks vistas un liellopa gaļas piegādi, raksta Wall Street Journal. Ķīnu interesē arī lauksaimniecības platību ilgtermiņa noma Krievijā — tās valdība uzskata, ka šis pasākums ļaus Ķīnai atrisināt grūtības, kas saistītas ar apstrādājamo zemju trūkumu valstī.

Ziņu lente
0