Aleksandrs Vešņakovs: nevajag izkropļot vēsturi

© Foto : melkon.lv/Sergey MelkonovЧрезвычайный и Полномочный Посол РФ в Латвии Александр Вешняков
Чрезвычайный и Полномочный Посол РФ в Латвии Александр Вешняков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs uzskata, ka pretenzijas jautājumā par PSRS darbībām Otrā pasaules kara gados ir vēstures falsifikācija.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Pretenzijas pret PSRS par tās agresiju Otrā pasaules kara laikā un pēc tā ir vēstures falsifikācija, intervijā NRA paskaidroja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

"8. un 9. maijā tika uzvarēts nacisms, absolūtais XX gadsimta ļaunums. Tas ir prieks visai cilvēcei. Tas ir lepnums par veterāniem, kuri izcīnīja uzvaru. Tas ir loģiski – slavināt

Александр Вешняков - Sputnik Latvija
Aleksandrs Vešņakovs par neizpratnes dienu
varoņus, atcerēties, godāt bojāgājušo piemiņu un tos, kuri vēl ir starp mums. Atvainojiet, taču visas pārējās interpretācijas, ar ko cenšas skaidrot šos svētkus un obelisku, ko Rīgā apmeklē tūkstošiem cilvēku, ir Otrā pasaules kara vēstures izkropļojums," – vēstnieka vārdus citēja aģentūra LETA.

Uz jautājumu par to, kā tad vērtēt boļševikus, kurus latvieši arī vērtē kā absolūtu ļaunumu, Vešņakovs atbildēja: "Tas ir nacistiskās propagandas  lozungs – mēs cīnāmies pret boļševikiem."

"Vai tad Hitlera mērķis bija brīva un neatkarīga Latvija? Tā jūs nonāksiet līdz tam, ka par absolūtu ļaunumu Otrajā pasaules karā tiks pasludināta Padomju Savienība. Tas neatbilst Nirnbergas procesa starptautisko dokumentu saturam. Tāpēc mēs uzskatām, ka mēģinājumi nostādīt jautājumu šādi, ir Otrā pasaules kara vēstures falsifikācija," – paskaidroja A.Vešņakovs.

Pēc viņa domām, 16. marts un 9. maijs ir absolūti atšķirīgas dienas, lai arī abās tiek godāta bojā gājušo karavīru piemiņa.

"Ja 16. martā gāds vēlas godināt kritušo karavīru piemiņu, šim nolūkam ir savas formas un vieta. Ja tas notiek demonstratīvi, publiski, ar gājienu Latvijas galvaspilsētas centrā un ziedu nolikšanu pie jūsu valsts galvenā brīvības simbola, mēs to uzskatām par to kara upuru glorifikāciju, kuri zvērēja uzticību Hitleram," – uzsvēra vēstnieks.
Agrāk intervijā Sputnik Aleksandrs Vešņakovs arī pauda savu attieksmi pret 16. martu un šajā dienā notiekošajiem pasākumiem.

"Mūsu acīs fašisti ir baismīgs ienaidnieks, kas nodarījis milzum daudz ļauna un gribējis iznīcināt Krieviju. Starp citu, Latviju arī. Šo ienaidnieku mēs apturējām pie pašas Maskavas un sakāvam ar antihitleriskās koalīcijas palīdzību.

Waffen SS leģionāri, kas tika iesaukti dienestā ar varu, ir kara upuri. Taču nevajag upurus pārvērst par varoņiem. Ko viņi darīja kara laikā? Karoja Krievijas un Eiropas teritorijā par Hitlera  uzvaru. Par to, lai nebūtu ne Krievijas, ne Latvijas. Vai tad tā ir varonība?"

Ziņu lente
0