Ģeogrāfija bez robežām: bijušais ASV vēstnieks izdomājis atdot Kaļiņingradu Vācijai

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasБывший посол США в России Майкл Макфол. Архивное фото
Бывший посол США в России Майкл Макфол. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji atgādināja amerikāņu politologam, ka Teksasa agrāk piederējusi Meksikai, bet Aļaska – Krievijai.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols diskusijā Tviterī rosināja jautājumu par Vācijas tiesībām anektēt Krievijas Kaļiņingradu.

Diskusijas iemesls bija Krimas pussalas atkalpievienošanās Krievijai otrā gadadiena. Pie diplomāta vērsās lietotāja @VeraVanHorne, sacīdama, ka Krima piederējusi Krievijai jau tad, kad Savienotās Valstis tikai izveidojās kā valsts.

Makfol atbildot norādīja, ka Kēnigsberga – tagadējā Kaļiņingrada — daudzus gadsimtus ir piederējusi Vācijai.

"Vai tas nenozīmē, ka Vācijai ir tiesības anektēt Kaļiņingradu!" — viņš jautājis.

Makfola abonenti atsauca atmiņā arī citas teritorijas, kas pārgājušas citas valsts teritorijā. Viens no komentatoriem ieteica padomāt par to, kam agrāk piederējusi Aļaska. Tāpat lietotāji atgādināja, ka Teksasa agrāk piederējusi Meksikai. Makfols iebildumus atsita ar komentāru, ka "Amūra agrāk piederējusi ķīniešiem".

Pēc tam @VeraVanHorne pajautāja, vai varbūt vajadzētu atgriezt Vācijai Polijas pilsētas Gdaņsku un Vroclavu – bijušās vācu Dancigu un Breslavu?

Makfols atbildē rakstīja: "Protams, nē. Taču jūsu loģika liecina, ka tā  tam vajadzētu būt."

Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Krimas pavasaris: pēc diviem gadiem

Tvitera lietotāji turpināja diskusiju, bet bijušais vēstnieks tajā vairs nepiedalījās.

Kaļiņingrada no 1773. līdz 1945. gadam bija austrumu Prūsijas province – Kēnigsberga. Potsdamas konferences laikā 1945. gadā Prūsija pārstāja pastāvēt, un Padomju Savienība ieguva trešo daļu Austrumprūsijas kopā ar Kēnigsbergu.

Maikls Entonijs Makfols – amerikāņu politologs, no 2009. gada ieņēma ASV prezidenta Baraka Obamas vadītās Nacionālās drošības padomes Krievijas un Eirāzijas nodaļas direktora posteni.  2012.-2014. gadā Makfols bija ASV vēstnieks Krievijā. 2014. gada februārī viņš paziņoja par atkāpšanos no amata, ko izskaidroja ar nepieciešamību pavadīt vairāk laika ar ģimeni. Pēc tam viņš atsāka lasīt lekcijas Stenfordas universitātē Kalifornijā.

Ziņu lente
0