Intervija

Medvedevs par sadarbību ar NATO: jāmeklē kompromisi

© Sputnik / Ekaterina Shtukina / Pāriet pie mediju bankasДмитрий Медведев
Дмитрий Медведев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija nekad nav atteikusies no partnerattiecībām ar NATO un ES valstīm. Pašlaik šādas attiecības ir ļoti nepieciešamas, - intervijā Sputnik paziņoja Dmitrijs Medvedevs.

RĪGA — 12. feb, Sputnik. Krievijas Federācijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs vada Krievijas delegāciju Minhenes drošības konferencē. Tā ir ļoti nozīmīga politiķu, diplomātu, zinātnisko un sabiedrisko darbinieku diskusiju vieta, kurā pulcējušies vairāk nekā 40 valstu pārstāvji. Viena no svarīgākajām sarunu tēmām ir Krievijas un NATO attiecības.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Pārmaiņas austrumu flangā: Eiropā būs vairāk NATO

"Esmu pārliecināts: Krievija un mūsu partneri – NATO un ES valstis var atjaunot iepriekšējos sadarbības formātus. Vēl vairāk — tas ir viņu pienākums. Sadarbība jāveido, ievērojot pušu intereses. Visi Krievijas un Eiropas Savienības, kā arī Ziemeļatlantijas alianses sadarbības formāti ir veidoti ar mērķi laikus novērst krīzes," – paziņoja Krievijas premjerministrs.

Viņš uzskata, ka pašlaik ir jāmeklē kompromiss, nevis jāizvirza ambīcijas; ir jāatjauno uzticība un jāatgriežas pie kopīgajām, pašlaik iesaldētajām iniciatīvām.

"Manuprāt, rietumvalstu kolēģi, NATO dalībvalstis, vienkārši gūst politisku labumu konfrontācijas rezultātā. Vienkāršāk ir demonizēt Krieviju un vainot to patreizējās problēmās, nekā atzīt Eiropas drošības sistēmā esošās nopietnās problēmas, kā arī uzņemties daļu atbildības par patreizējām krīzēm," – uzsvēra Medvedevs.

Premjerministrs atgādināja pēdējo gadu laikā pieņemtos NATO lēmumus: "alianses virzīšanās uz austrumiem, globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošana Eiropā. Katru reizi organizācija ir atteikusies pat ņemt vērā mūsu bažas savas drošības jautājumos. Es pat nepieminu bloka vadības nesenos paziņojumus. Rodas iespaids, ka lielākos draudus pasaulē rada Krievija. Reiz pat tikām salīdzināti ar Islāma valsts kaujiniekiem."

2010.gadā Lisabonā Krievijas-NATO samita laikā izdevās panākt nopietnu kompromisu, atgādināja Medvedevs, taču pēc tam Krievijas partneri no jauna atgriezās pie opozīcijas loģikas

"Ja partneri vēlas atklāti un nopietni apspriest divpusējās attiecības, šim nolūkam nav jāgaida veselu gadu, līdz visi ieradīsies Minhenē. Dialogs ir nepieciešams nepārtraukti. Mēs vienmēr esam gatavi apspriest vissarežģītākos jautājumus," – paziņoja Krievijas premjerministrs.

Intervija ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu Sputnik >>

Ziņu lente
0