Vai krievu valoda aizliegta? Valsts darba inspekcija ķeries klāt darba sludinājumiem

© Sputnik / Natalya Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Facebook на экране планешета
Социальная сеть Facebook на экране планешета - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodarbinātības aģentūras īpašnieci, kas publicēja Facebook sludinājumu par asistenta meklēšanu krievu valodā, izsauca paskaidrojumu sniegšanai uz Valsts darba inspekciju.
RĪGA, 1. maijs - Sputnik. Vienkāršs sludinājums par asistenta vakanto vietu var novest pie nepatikšanām nodarbinātības aģentūras SIDC GROUP īpašnieci Olgu Konoplovu. Pirms mēneša savā Facebook kontā viņa izvietoja publikāciju par to, ka meklē sev palīgu.
© Olga Konoplova/FacebookПубликация Ольги Конопловой в Facebook
Публикация Ольги Конопловой в Facebook - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Публикация Ольги Конопловой в Facebook
Olgas Konoplovas publikācija Facebook
Pagaidām nav zināms, vai Olga Konoplova palīgu ir atradusi, toties zināms, ka par šo publikāciju pauduši interesi Valsts darba inspekcijas darbinieki. Ierēdņi atsūtīja aģentūras īpašniecei vēstuli, kurā ziņo, ka viņas darba sludinājums bija ievietots krievu valodā, kā arī neatbilst darba likuma normām. Tāpēc pārkāpējai jāierodas pie inspektores Evitas Savickaites, lai sniegtu rakstveida paskaidrojumu par šo situāciju.
Vēstulē arī norādāma atsauce uz Darba likuma 32. punktu par to, ka darba sludinājums nedrīkst attiekties tikai uz vīriešiem vai tikai uz sievietēm, izņemot gadījumu, kad piederība pie noteikta dzimuma ir objektīvs un pamatots priekšnoteikums attiecīgā darba veikšanai.
"Vai esam nodzīvojuši līdz absurdam? Vai jūs mani lasāt, Darba inspekcija? Tā ir mana personīgā lapa. Un es rakstu tajā valodā, kurā gribu!" paudusi sašutumu Olga Konoplova, pieliekot klāt dokumenta fotogrāfiju.
© Facebook / Olga Konoplova/FacebookПубликация Ольги Конопловой в Facebook
Публикация Ольги Конопловой в Facebook - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Публикация Ольги Конопловой в Facebook
Olgas Konoplovas publikācija Facebook
Interesanti, ka pašiem Valsts darba inspekcijas darbiniekiem, spriežot pēc visa, ir problēmas ar pareizrakstību, jo pat "pārkāpējas" uzvārdu viņi uzrakstīja ar kļūdu.

Bez "stukača" neiztika

Publikācija izraisīja sašutuma vētru sociālā tīkla lietotāju rindās - daudzi pieņēmuši, ka neiztika bez "stukača".
"Nu, manuprāt, bijis kāds labvēlis, kurš pasūdzējies... tāpēc viņi ir spiesti reaģēt. Visticamāk, viņiem pietiks ar to, ko jūs uzrakstījāt publikācijā," raksta Aleksejs Ignatjevs.
Удаленный режим работы из-за угрозы распространения коронавируса - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
"Divvalodības terors": dzejniece piesaka karu firmām, kas pieprasa krievu valodas prasmes
"cv.lv nevar, bet FB personīgajā lapā nevar?" pauž sašutumu Jūlija, pieliekot klāt saiti uz populāro portālu ar darba sludinājumiem.
"Rokas trīcēja taisnās dusmās, pat uzvārdu nevarēja uzrakstīt vienādi," sarkastiski komentē Viktorija.
Autora publikācija drīz kļuva populāra, Olga Konoplova tāpat uzrakstīja, ka par šo tēmu jau interesējās ārvalstu žurnālisti.
"Dzīvot mūsu valstī kļūst arvien interesantāk," pārpublicēja Olgas publikāciju žurnālists Kirils Rezniks-Martovs.
"Tā drīz svētrunas krieviski izvietot aizliegs. Vai viņiem nebūtu jādodas... ilgā svētceļojumā?" raksta mācītājs Pāvels Levuškāns.
"Lūk, ar ko tagad nodarbojas varonīga darba inspekcija - izseko privātpersonu publikācijas ar saitēm par darba piedāvājumiem valsts valodā. Labāk būtu kā kaķi, kuriem nav ko darīt, tas būtu noderīgi no higiēnas viedokļa," dod padomu žurnāliste Kristīne Moisejeva un pievieno komentāram tēmturi #этолатвиядетка.
Сеть магазинов бытовой техники, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 22.03.2021
"Pārāk augsta cena par klientu kaprīzēm": dzejniece par latviešu diskrimināciju
"Tas vispār ir kas tāds, piedodiet?" jautā žurnālists Vadims Radionovs, aicinot Latvijas tiesībsargus piedalīties diskusijā.
"Uzdod jautājumu tiesīgi. Sodīt - nē. Acīmredzot kāds bija paziņojis. Jautājums ir, vai šis teksts ir oficiāls darba sludinājums, manuprāt, tā ir tikai neformāla informācija par vakanci personīgajā lapā sociālajos tīklos, šādu informāciju valodas likums neregulē," norāda Latvijas politiķis Boriss Cilevičs.
Atgādinām, ka nesen Latvijas prezidents vērsās ar vēstuli pie valdības, kur pieprasīja izskaust "nejēdzīgas svešvalodu zināšanu prasības darba tirgū".
Valsts pirmās personas sašutumu izraisīja fakts, ka darba devēji joprojām "nepamatoti pieprasa krievu valodas zināšanas".
Ziņu lente
0