Ģenerālprokuratūra atteicās slēgt krimināllietu pret Latvijas žurnālisti

© Sergey MelkonovАлла Березовская, журналист
Алла Березовская, журналист - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts drošības dienesta izmeklētājs atteicās izbeigt kriminālprocesu pret Allu Berezovski, prokuratūra viņu atbalstīja.
RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. Latvijas Ģenerālprokuratūras prokurors atteicās izbeigt krimināllietu pret žurnālisti Allu Berezovski, vēsta RIA Novosti.
Decembrī krievvalodīgiem Latvijas žurnālistiem, kuri sadarbojas ar ziņu portāliem Baltnews un Sputnik Latvija, tika uzrādītas apsūdzības saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu: par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju ieviesto vai Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu. Pēc nopratināšanas žurnālistiem aizliegts pamest valsti. Viņiem var draudēt sods – no naudas soda līdz brīvības atņemšanai.
Дискуссия - Свобода слова в Латвии. Суровая реальность. - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2021
"Tas ir kā cilvēku nogalināt": IMHOtube kanāls par politiskajām represijām Latvijā
Sputnik Latvija un Baltnews ir saistīti ar aģentūru "Rossija Segodņa". Jāatzīmē, ka Latvijas žurnālisti nav tās darbinieki, bet ārštata autori.
Alla Berezovska, viena no žurnālistiem, pret kuriem tika ierosināta krimināllieta, nolēma apstrīdēt to prokuratūrā. Advokāte Imma Jansone iesniedza sūdzību par to, ka Valsts drošības dienesta izmeklētājs atteicies izbeigt kriminālprocesu pret Berezovski.
Jansone saņēma atbildi no Ģenerālprokuratūras pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas prokurora Ivo Ivanova. Atbildē teikts, ka Berezovska ir aizdomās turamā krimināllietā un nav iemesla to izbeigt. Prokurors paziņoja, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu izmeklētājam ir pienākums veikt darbības, lai noskaidrotu, vai ir noticis noziedzīgs nodarījums, kurš to izdarījis, vai kādam par to jāpiemēro krimināltiesiskā atbildība; noteikt šo personu un saņemt pierādījumus, kas dod pamatu saukt personu pie kriminālatbildības.
Atbildē ir atzīmēts, ka savu lēmumu pieņemšanā procesa virzītājs – izmeklētājs – ir neatkarīgs. Kriminālprocesa izbeigšana pieļaujama tikai tad, ja tam ir likumīgs pamats, proti: tika veikta lietā konstatējamo apstākļu pilnīga izmeklēšana, un pēc iegūto pierādījumu izvērtēšanas izmeklētājs secina, ka lietā konstatēts kāds no likumā paredzētajiem apstākļiem, kuri nepieļauj kriminālprocesu. Prokurors noradīja, ka neredz iemeslus kriminālprocesa izbeigšanai.
Исполнительный директор МИА Россия сегодня, член СПЧ Кирилл Вышинский - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
EDSO uzmanības lokā: Krievija neļauj aizmirst žurnālistu vajāšanu Latvijā
Iepriekš Krievijas ĀM nosauca Latvijas varasiestāžu darbības par soda akciju un vārda brīvības pārkāpumu. KF ĀM uzsvēra, ka Latvijas varasiestāžu soda akcija neatstāj ne mazākās šaubas par safabricēto apsūdzību rusofobo kontekstu. Ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova vērsās pie Latvijas ĀM ar aicinājumu izbeigt melus un neaizbildināties ar patiesībai neatbilstošiem izteikumiem, saņemt drosmi un atbildēt par savu politiku.
Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un RT galvenā redaktore Margarita Simoņana pauda cerību, ka Krievija atbildēs uz krimināllietām pret krievvalodīgajiem žurnālistiem.
Ziņu lente
0