Uzskrūvēs cenas un piebeigs mazo biznesu: eksperts par "tīklu" triumfu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovПродовольственный магазин Максима в Валке
Продовольственный магазин Максима в Валке - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības ieviesto ierobežojumu apstākļos virs ūdens spēs noturētues vienīgi tīkla lielveikali, mazajam un vidējam biznesam draud bojāeja, uzskata eksperte Iveta Liniņa.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Latvijas valdība pieņēmusi lēmumu pagarināt ārkārtējās situāciju režīmu līdz 6. aprīlim. No 8. februāra veikaliem jāsāk darbs pēc "drošās tirdzniecības" principa. Preču sortimenta ierobežojumi pārtikas un higiēnas preču veikalos ir atcelti. Tomēr klātienē var strādāt veikali, kuros pārtikas vai higiēnas preces sastāda vismaz 70% sortimenta.

Biznesa augstskolas "Turība" docente Iveta Liniņa uzskata, ka tāda politika nozīmē nāvi mazajam biznesam, proti, nelieliem veikaliem, vietējiem ražotājiem un amatniekiem, kuri tirgo apģērbu, suvenīrus un tamlīdzīgas preces, vēsta Rus.tvnet.lv.

Самолет авиакомпании Ryanair взлетает из аэропорта Рига - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Aicinām nekur nebraukāt: valdība ierobežojusi iebraukšanu un izbraukšanu

Vienlaikus lielajiem tīkla veikaliem jaunievedums nozīmē "zaļo gaismu".

Pēc Liniņas domām, pašreizējā situācijā valdībai drīzāk vajadzētu optimizēt pircēju plūsmu, pie tam ļaujot veikaliem tirgot visas preces. Piemēram, varētu noteikt konkrētu apmeklējuma laiku dažādu vecuma grupu pircējiem.

Galu galā nonāks tiktāl, ka tīkla veikali turpinās darbu un plauks, bet mazais un vidējais bizness izjutīs nopietnas problēmas, līdz pat pilnīgai sakāvei.

Pie tam tīkla veikali varēs sākt celt cenas. Tā kā vienā lielveikalu tīklā cenas jau uzskrūvētas, pārējie varēs sekot viņu piemēram. Vienlaikus viņi var paklusām paplašināt nepārtikas preču sortimentu.

Eksperte pieļāva, ka jau 8. februārī pircēji metīsies uz veikaliem pēc pannām, kancelejas precēm un cita tagad pieejamā sortimenta.

Atliek cerēt, atzīmēja Liniņa, ka veikali būs gatavi tādai pircēju pieplūdei un spēs novērst pūļus.

Par veikalu darbu

Atgādināsim, ka no 8. februāra darbojas veikali un tirdzniecības vietas, kas pārdod stādus, sīpolus, gumus un sēklas, substrātus, minerālmēslus un augu aizsardzības līdzekļus. Ļauts pārdot arī deratizācijas un dezinsekcijas līdzekļus.

Запрещённые к продаже товары в супермаркете Rimi - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Drīz atvērs? Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunus noteikumus veikalu apmeklējumam

Valdība pieņēmusi lēmumu, ka turpmāk varēs strādāt arī veikali, kas piedāvā tādas elektrotehnikas preces, kā vadi, pagarinātāji, uzlādes ierīces utt.

No 8. februāra darbu atsāks arī grāmatnīcas.

Tirdzniecības punktā un tirgus paviljonā katram pircējam jābūt atvēlētai vismaz 25 kvadrātmetru platībai, cilvēki tiks ielaisti veikalā pa vienam, izņemot asistentus un bērnus līdz 12 gadu vecumam, kurus var pavadīt viens pieaugušais.

Jaunie noteikumi paredz, ka kopējais veikala piešķirto pirkumu grozu vai ratiņu skaits nevar pārsniegt pircēju maksimālo skaitu.

Ziņu lente
0