Projekts "Kopienas skapis" kļuva populārs Rīgā

© Sputnik / Oksana DzadanПродукты из топа-3 любимых лакомств латвийских детей
Продукты из топа-3 любимых лакомств латвийских детей - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ledusskapja ideja, kurā ikviens gribētājs var vai nu atstāt ēdienu, vai arī paņemt to par brīvu, kļuva populārā. Turklāt šo ledusskapi izmanto ne tikai trūcīgie cilvēki.

RĪGA, 6. februāris - Sputnik. 2019. gadā Kultūras centrā "Kaņepes", Rīgā sācis darboties Latvijā pirmais ledusskapis jeb "Kopienas skapis". Intervijā radio Baltkom Kultūras centra valdes loceklis Kaspars Kondratjuks pastāstīja, kā klājas centram.

Pēc Kondratjuka vārdiem, "kopienas skapis" ir vairāk nekā vieta, kur var dalīties ar ēdienu, tā arī ir platforma diskusijai, tāpat kā pats centrs "Kaņepes". Runa ir par to, ka jāskatās, kā tas darbojas, kā sabiedrība to pieņem, vai "pārtikas glābšanas" problēma ir aktuāla un vai vispār šāds projekts ir nepieciešams Latvijā.

Izrādījās, ka centrs ir vajadzīgs. Kondratjuks pastāstīja, ka ledusskapi papildināja ne tikai centra apmeklētāji, bet arī restorāni. Pārsvarā ēdienu atstāja blakus dzīvojošie rīdzinieki. Bija tādi, kuri aizbrauca no Rīgas, kamēr tas bija iespējams, un atstāja produktus "skapī".

Paņem ēdienu pārsvarā bezpajumtnieki un maznodrošinātie cilvēki. Gadās arī, ka ar produktiem no "skapja" mielojas garāmgājēji. Kondratjuks ievēroja, ka dažreiz kāds labs pat speciāli interesējās, vai ledusskapis netika papildināts.

Юноша и девушка в национальных латышских костюмах с флагами ЕС и Латвии у Памятника Свободы в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Latvija slīgst nabadzībā: ES gaidāmas tikai nodevas un nekādu dotāciju

Atgādinām, ka "Kopienas skapis" ir ledusskapis, kas atrodas publiskā vietā, ir ikvienam viegli pieejams un ikviens tajā var ievietot vai izņemt ēdienu. Iniciatīvas organizatore Beatrise Amtinga stāstīja, ka par motivāciju izveidot šo nekomerciālo un privāto pārtikas "apmaiņas punktu" kļuva priekšlikums un pārliecība, ka nepastāv pārtikas pārprodukcija, bet nevienlīdzība tā izlietojumā un pieejamībā. Tā ir tāda iniciatīva pret pārtikas izšķērdēšanu — tā vietā, lai izmestu ēdienu, kas šķiet nevajadzīgs, negaršīgs vai lieks, visi ir laipni aicināti to atstāt "Kopienas skapī".

Pirmie šāda veida "Kopienas skapji" parādījās 2012. gadā Spānijā un Vācijā, pēcāk Lielbritānijā, Indijā un Jaunzēlandē. Patlaban jau ir organizācijas, kuras uzrauga to drošību un darba kārtību. "Kopienas skapis" Kultūras centra teritorijā kļuvis par pirmo šāda veida projektu, kurš īstenots Latvijā.

Ziņu lente
0