Sūtījumi no Lielbritānijas: kad būs jāmaksā par dāvanām no ģimenes un tuviniekiem

© Foto : facebook / Dina BrukaЛатвийская почта
Латвийская почта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar šī gada 1. janvāri stājās spēkā izmaiņas pasta sūtījumu apmaiņā ar Lielbritāniju, bet, sākot ar 1. jūliju, mainās nodokļu maksāšanas kārtība par sūtījumiem no visām trešajām valstīm.

RĪGA, 20. janvāris - Sputnik, Zinaīda Juškeviča. Brexit veica izmaiņas to tautiešu dzīvē, kuriem ir saites ar Lielbritāniju. Jaunas reālijas: pasta sūtījumi no šīs valsts, kuru deklarētā vērtība pārsniedz 22 eiro, tagad tiek aplikti ar PVN un muitas nodokli, turklāt tie jādeklarē, tāpat kā sūtījumi no trešajām valstīm.

Tas nav visas grūtības, ar kurām mums jārēķinās, saskaņā ar ES pieņemtajām normām, no 1. jūlija ar nodokli tiks aplikti visi sūtījumi no trešajām valstīm. Tāpēc, ja jūs dzīvojat Lielbritānijā, labi padomājiet, pirms kaut ko dāvināt Latvijā dzīvojošam draugam vai pat sūtīt nevajadzīgas mantas: lai tās iegūtu, viņam būs par to jāsamaksā. Tālāk par to, cik daudz.

Cenu un nodokļu gradācija

No 1. janvāra līdz 30. jūnijam sūtījumiem no Lielbritānijas nodokļus piemēro atbilstoši preces deklarētās vērtības gradācijas: 22, 45, 150 eiro tāpat nodokļu piemērošana atkarīgā no tā vai sūtījums ir komerciāls vai nekomerciāls. Jāpiebilst, ka nekomerciāli sūtījumi ir "diskriminēti" salīdzinājumā ar komerciāliem: tiem piemēro muitas nodokli (aprēķina individuāli pēc preces koda), sākot ar 45 eiro deklarēto vērtību, bet komerciāliem slieksnis ir 150 eiro.

Komerciāls sūtījums ir sūtījums, ko komersanti veic savā starpā, ko komersants sūta privātpersonai vai privātpersona par atlīdzību sūta citai privātpersonai.

Sūtījums tiek uzskatīts par nekomerciālu, ja:

  • tas nav regulārs;
  • tajā ir preces vienīgi saņēmēja vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai, un to īpašības un daudzums neliecina par komerciāliem nodomiem;
  • sūtītājs to sūta saņēmējam bez samaksas.

Nodokļu likmes sūtījumu apmaiņā ar Lielbritāniju, sākot ar 2021. gada 1. janvāri

Deklarētā vērtība Komerciāli sūtījumi Nekomerciāli sūtījumi
Līdz 22 eiro Nepiemēro Nepiemēro
No 22,01 līdz 45 eiro PVN 21% Nepiemēro
No 45,01 līdz 150 eiro PVN 21% PVN 21% + muitas nodoklis
Virs 150 eiro PVN 21% + muitas nodoklis PVN 21% + muitas nodoklis

Par to, ka saņemtais sūtījums jāatmuito, saņēmējs uzzinās no pasta paziņojuma vai SMS, ko nosūta pasts.

Kā noformēt?

Latvijas Pasts savā mājaslapā publicēja rekomendācijas sūtījumu no Lielbritānijas atmuitošanai (tās attiecās arī uz citām trešajām valstīm).

Noteikumi neizskatās visai vienkārši, tātad sūtījumu var saņemt divos veidos.

1. Apgūt atmuitošanas noteikumus patstāvīgi, jo no 2019. gada 11. novembra VID muitas darbinieki ar to vairs nenodarbojas. Saņēmējam pašam jāaizpilda nepieciešamie dokumenti, izmantojot EDS Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Pirms tam ķerties, ir jānoskaidro sūtījuma vērtība. Ar pirkumiem internetā viss ir vienkārši. Bet, ja jūs saņemat dāvanu, un dokumentos nosūtītājs norādījis deklarēto vērtību virs 45 eiro (līdz 1. jūlijam atvieglojums vēl spēkā), tad jums būs jānoskaidro, par kādu summu nosūtītājs vērtē savu laipnību. Vēl labāk būtu saņemt no viņa attaisnojošo dokumentu. Ir vēl visai dīvaini aprakstīta iespēja "sazinoties ar Klientu centru, kura speciālisti attēlā fiksēs konkrētā sūtījuma pavaddokumentus un nosūtīs saņēmējam". Kā pasta "gaišreģi" to darīs, nav skaidrs, jo sūtījuma saturu ne jūs, ne viņi vēl nav redzējuši.

2. Uzticēt atmuitošanu brokerim. Muitas brokera pakalpojumu viena sūtījuma atmuitošanai fiziskai personai Latvijas Pasts vērtē 3,50 eiro apmērā.

Šajā gadījumā vispirms jāpiesakās pa e-pastu pastabrokeris@pasts.lv, nosūtot ar sūtījumu saistītos dokumentus: pirkuma orderi, maksājuma uzdevumu, sūtījuma numuru, pilnvaru, ar ko Latvijas Pasts tiek pilnvarots veikt nepieciešamās muitas formalitātes. Par laimi, pilnvara nav jāapliecina notariāli, tiek pievienota veidlapa, ko var izdrukāt un parakstīt. Dāvanas vērtību, ja sūtījumā ir tieši dāvana, tādā gadījumā noskaidros brokeris. Nepieciešamības gadījumā vērtību noskaidros pie jums.

Почтальон - Sputnik Latvija
Ar Krieviju Latvijai problēmu nav: "Latvijas pasts" pastāstīja par sūtījumu piegādi

Pēc procedūras pabeigšanas, brokeris atkal atsūtīs e-pasta ziņojumu ar summu, kas jums būs jāsamaksā par viņa pakalpojumiem un par atmuitošanu. Tikai tad klients varēs doties uz pasta nodaļu ar Latvijas Pastam izsniegtās pilnvaras oriģinālu un naudu pakalpojumu apmaksai.

Ir grūti pateikt, cik reāli ir pieejami šie pakalpojumi un cik ilgi atmuitošana aizkavēs sūtījumu saņemšanu no Apvienotās Karalistes. Par masveida muitas brokeru meklēšanu pagaidām netika ziņots, tāpēc rindas, bez šaubām, būs. Bet arī tas vēl ir nieks – pēc 1. jūlija 1 miljona sūtījumu vietā no trešajām valstīm, ko pasts atmuito tagad, būs 20 miljoni (viegli uzminēt, ka tie būs mazvērtīgi preču sūtījumi, kuri līdz šim netika aplikti ar nodokļiem). Tātad ir pienācis laiks apgūt brokera profesiju: pieprasījums ir garantēts!

Ziņu lente
0