Latvijas iedzīvotājus cenšas "aptīrīt" pirms svētkiem: kāda ir populāra krāpnieku shēma

© Pixabay / lechenie-narkomaniiРуки в наручниках
Руки в наручниках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētku gaidās cilvēki parasti kļūst lētticīgāki un tic kaut kam labam, uz tā rēķina bieži vien arī pelna krāpnieki; kas jāzina, lai nekļūtu par kibernoziedznieka upuri.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Saskaņā ar policijas paziņojumu, šoruden pieaudzis noziegumu skaits, kas saistīti ar krāpšanos ar e-pasta starpniecību, raksta Bb.lv. Īpaši izplatītas ir kļuvušas e-pasta vēstules, kurās tiek paziņots par lielu mantojumu ārpus Latvijas robežām.

Policijā atzīmē, ka krāpnieki šādās vēstulēs savus potenciālos upurus lūdz nekavējoties atbildēt, jo mantojums it kā ir jāsaņem pēc iespējas ātrāk. Tālāk atsūta anketu, kurā ir jānorāda pases dati, kā arī informācija par bankas kontu. Vērts atzīmēt, ka, neskaitot konfidenciālas informācijas noskaidrošanu, krāpnieki lūdz arī apmaksāt izdevumus, kuri esot nepieciešami mantojuma noformēšanai, piemēram, advokāta pakalpojumus. Protams, pēc izdevumu apmaksas, krāpnieki pazūd, un noskaidrojas, ka nekāda mantojuma nav arī bijis.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Uzmanību, krāpnieki: eiropiešiem sola vakcinēšanās tūres uz Krieviju

Dažkārt nozieguma shēma mainās, krāpnieki sola nevis mantojumu, bet gan paziņo par dārgas dāvanas vai lielas naudas summas laimestu.

"Pat ja šie cilvēki nosūtīs jums pa e-pastu skenētas dokumentu kopijas, nesteidziet tam ticēt! Dokumentu viltošana krāpniekiem nav nekāda problēma," uzsvēra policijā.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja par krāpniekiem, kuri saviem noziedzīgiem mērķiem izmanto Covid-19. Pirmā pusgada laikā Interneta krāpnieki vairākas reizes izmantoja dažādus ar pandēmiju saistītus "āķus" fišingam, piemēram, piedāvājot iegādāties zāles koronavīrusa ārstēšanai.

Apkopotā informācija liecina, ka kibernoziedznieki ātri pielāgojušies pandēmijai un izmanto jaunus sabiedrības ieradumus, piemēram, iepirkšanos Interneta vidē.

Policija atgādina, ka vienmēr ir vērts atcerēties par privāto datu aizsardzību un neatklāt tos trešajām personām, sevišķi vērīgiem ir jābūt vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem ir tieksme lētticīgi izturēties pret visiem piedāvājumiem un lūgumiem.

Ziņu lente
0