Latvijas iedzīvotāji cieš no krāpnieku darbībām, kuri krāpšanas nolūkos izmanto Covid-19

© Pixabay / lechenie-narkomaniiРуки в наручниках
Руки в наручниках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kibernoziedznieki ļoti ātri pielāgojušies pandēmijai un izmanto sabiedrības jaunos ieradumus, piemēram, iepirkšanos Interneta vidē.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Pirmā pusgada garumā Interneta krāpnieki vairākas reizes izmantojuši dažādus ar pandēmiju saistītus fišinga "āķus", piemēram, piedāvājot iegādāties zāles Covid-19 ārstēšanai, liecina mobilā operatora "Bite Latvija" un kompānijas "Fortinet"  apkopotā informācija.

Fišings ir viens no krāpšanas veidiem Internetā ar mērķi iegūt nelikumīgu piekļuvi konfidenciāliem lietotāju datiem, kuri atver krāpnieku atsūtītas hipersaites.

Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Uzmanību, krāpnieki: eiropiešiem sola vakcinēšanās tūres uz Krieviju

Kopumā gada pirmajā pusē visizplatītākie kiberuzbrukumu veidi bija mērķa fišings ar nolūku nozagt lietotāju datus vai naudu, kaitējošs programmnodrošinājums un DDoS uzbrukumi. Turklāt daudzas no atklātajām krāpšanas shēmām ir saistītas ar cinisku Covid-19 izmantošanu.

Apkopotā informācija liecina, ka kibernoziedznieki ļoti ātri pielāgojušies pandēmijai un izmanto sabiedrības jaunos ieradumus, piemēram, iepirkšanos Interneta vidē.

"Bite Latvijas" Korporatīvo un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Una Ahuna-Ozola paziņoja, ka kibernoziedznieki izmanto ne vien kaitējošu programmnodrošinājumu, bet arī fišinga metodes, ciniski izmantojot cilvēku raizes par savu un savu radinieku veselību.

"Tas vēlreiz atgādina, ka digitālajā vidē ir ne tikai jāsargā un jāpārdomā, kādu informāciju tur glabājam, bet arī rūpīgi jāseko līdzi dažādiem piesardzības pasākumiem. Antivīrusa izmantošana mobilajām ierīcēm ir viens no soļiem, tāpat ir jāseko līdzi programmatūru atjauninājumiem, lietoto interneta lapu drošības sertifikātiem, kā arī jāizvairās no svešu vai aizdomīga satura e-pastu atvēršanas, jo īpaši - ja tiem ir nepazīstamu failu pielikumi," paskaidroja viņa.

Ziņu lente
0