Satiksmes ministrija nolēmusi piebeigt tālbraucējus: maksās visi

© Sputnik / Vladimir Kornev / Pāriet pie mediju bankasФуры на границе
Фуры на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravas automašīnu nodokļa pieaugums nozīmē, ka sadārdzināsies visas preces, ko pārvadā ar kravas automašīnām. Tālbraucēji nav vienīgie autoīpašnieki, kam nākamgad būs jāmaksā vairāk.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Pēc sabiedriskā sašutuma Satiksmes ministrija rediģējusi grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, un tagad visu nodokļa pieauguma slogu nesīs smagais transports, vēsta Neatkarīgā. Jāpiebilst, ka nozare par to vispār nav informēta.

Grozījumi jau iesniegti Saeimā un pieņemti pirmajā lasījumā. Krišjāņa Kariņa solījums nepieļaut skandalozo ierosinājumu par papildu nodokli visām Latvijā ievedamajām mašīnām, izņemot jaunās un dārgās, ir izpildīts - tā likumprojektā vairs nav. Tā vietā Satiksmes ministrija liks maksāt vairāk par smago transportu ar to pašu melīgo aizbildināšanos – rūpes par apkārtējo vidi.

Nozare atstāta aiz borta

Likumprojekta anotācijā sadaļā "Sabiedrības līdzdalības rezultāti" teikts, ka "Sabiedrības pārstāvju iebildumi un priekšlikumi nav saņemti". Faktiski tie ir meli, jo galvenā organizācija, kas pārstāv autopārvadātāju intereses Latvijā un ārvalstīs, "Latvijas auto" pie attiecīgo grozījumu izstrādes vispār nav bijusi pieaicināta. Biedrības valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Pociluiko pastāstīja, ka par gaidāmo nodokļu pieaugumu uzzinājuši tikai tagad, kad likumprojekts Saeimā jau pieņemts pirmajā lasījumā.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Pātagas pieeja nelīdzēs: absurdo auto nodokļa projektu pārrakstīs

Viņš atgādināja, Latvijas autopārvadātāji jau nokļuvuši kritiskā situācijā – tā saucamā Eiropas Mobilitātes pakotne ierobežo un diskriminē Austrumeiropas uzņēmumus Rietumeiropas teritorijā, darbs ir apgrūtināts arī banku slimīgā aizdomīguma dēļ. Tagad klāt nāk nodokļu pieaugums.

"Starptautiskajā tirgū mēs kļūsim konkurētnespējīgi, bet vietējā tirgū mēs apēdīsim viens otru," prognozēja Aleksandrs Pociluiko.

Viņš uzskata, ka iespējas kaut ko ietekmēt ir niecīgas.

Satiksmes ministrija un valdība ir veiksmīgi izvairījušās no godīgas sarunas ar pārvadātāju nozari. Saeima tuvojas budžeta likumu paketes galīgajai apstiprināšanai un jau paziņojusi, ka plāno mainīt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa noteikšanu kravas automašīnām – tagad nodoklis būs atkarīgs no CO2 izmešiem.

"Grozījumi rosināti, lai veicinātu tīrāku un videi draudzīgāku kravas automašīnu izmantošanu pārvadājumos," teikts parlamenta paziņojumā.

Šī "draudzība" automātiski nozīmēs pārvadājumu sadārdzināšanos un tātad sadārdzināsies arī viss, kas tiek vests ar fūrēm. Izmaksas galu galā vienmēr sedz patērētājs.

Vieglo auto īpašnieki var nepriecāties, ka viņiem lielais nodokļa pieaugums iet secen, jo nodokļu palielināšana iekšdedzes dzinējiem ir jau ieplānota politika virknē stratēģisku dokumentu, kas saistīti ar transportu vai klimatu. Tātad domājams, nākamgad koalīcija pie šī jautājuma atgriezīsies.

Taču pat jau esošajā likumprojektā kravas automobiļi ir galvenie, tomēr ne vienīgie, kas nesīs nodokļa kāpuma smagumu.

Kas un cik daudz

Augs nodoklis arī autobusiem, laukos izplatītajiem pikapiem, piekabēm, arī motocikliem, lai gan tas ir pilnīgā pretrunā vides apsvērumiem. Papildu 300 eiro nodoklis piemests vieglo automašīnu motoriem virs 3,5 litriem. Celts tiek arī uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Mikrouzņēmumu režīma reorganizācija atstās bez darba desmitiem tūkstošiem iedzīvotāju

Trīs gadu laikā uz transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa celšanas rēķina valsts plāno iekasēt gandrīz 14 miljonus eiro. No tiem kravas transports nodrošinās 4,2 miljonus, autobusi - 309 tūkstošus, motocikli - 30 tūkstošus gadā. Uzņēmumi triju gadu laikā par savu vieglo transport sametīs 5,1 miljonu eiro. Tātad kopumā triju gadu laikā budžetā ienāks par 19 miljoniem eiro vairāk.

Ar šo naudu nepietiks Satiksmes ministrijas iecerētajam videi kaitīgu dīzeļvilcienu iepirkumam, nepieciešami aptuveni 75 miljoni, ko iepriekš bija iecerēts vākt ar jaunu nodokli lietotu automašīnu importam. Tātad, domājams, no automašīnu īpašniekiem koalīcija kaut kā mēģinās izspiest vēl 56 miljonus eiro. Kā īsti Satiksmes ministrija veicinās "tīrāka un videi draudzīgāka transporta" iegādi, lai pati pirktu dīzeļvilcienus, droši vien uzzināsim nākamgad.

Ziņu lente
0