"Ar apbedīšanas biroja izziņu": sociālos tīklus šokē jaunie Covid-19 testēšanas noteikumi

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasЭкспресс-тестирование на COVID-19
Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji ir ārkārtīgi sašutuši par jauno kārtību, saskaņā ar kuru iziet bezmaksas koronavīrusa testu tagad var tikai ar ģimenes ārsta vai medicīnas iestādes speciālista nosūtījumu.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Latvijas Veselības ministrija tuvākajā laikā plāno izmainīt Covid-19 testēšanas kārtību. Turpmāk, lai nodotu analīzes, sākumā būs jāsaņem ģimenes ārsta vai slimnīcas speciālista nosūtījums.

Pēc Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktores Santa Līviņas sacītā, šāds solis ir jāsper, lai atrisinātu radušos rindu problēmu.

Tomēr, izskatās, ka šī ziņa ne pārāk iepriecinājusi sociālo tīklu lietotājus, bet gan tieši pretēji – izraisījusi sašutumu un sadusmojusi.

"Nu, varbūt nākamais būtu "Tikai ar apbedīšanas biroja izziņu," sarkastiski komentēja jaunos testēšanas noteikumu pazīstams Latvijas reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks.

​Jaunā kārtība izpelnījās kritiku arī no medicīnas nozares speciālistiem. Skandalozi slavens anesteziologs-reanimatologs Roberts Fūrmanis arī neatturējās no dzēlīga komentāra.

"Uga Dumpis - mums jānodrošina paplašināta testēšana un kontaktu meklēšana. Veselības ministrija pasaka, ka turpmāk iespējams testēšana būs jāveic ar ārsta norīkojumu. Kad beidzot sapratīs, ka Viņķelei NAV plāna c-19 apkarošanai un palūgs viņai iesniegt demisijas rakstu?!" sūdzas Roberts Fūrmanis.

​"Noslogotajai plānveida aprūpei vēl uzkraus nosūtījumu rakstīšanu c-19 testu veikšanu, kas situāciju radīs vēl traģiskāku. Testu veikšana ir jāatvieglo nevis jāsarežģī," paskaidroja savu viedokli Roberts Fūrmanis.

"Kādam nolūkam turpmāk Covid testu Latvijā varēs veikt tikai ar ārsta norīkojumu? Lai samazinātu slimo skaitu? Un bez simptomiem slimie vazāsies apkārt un saslimstība tikai augs," kritizēja jauno kārtību bijušais baņķieris Valērijs Kargins.

​"Tas tā kā nozīmē, ja man aizdomas, ka esmu slims, jāiet pie ģimenes ārsta, lai saņemtu norīkojumu uz Covid testu? Skan drosmīgi. Tad ģimenes ārsti un māsiņas tagad skafandros sēdēs? Jeb būs kāds ē-serviss? Neizklausās labi tas viss," prāto uzņēmējs Normunds Bergs.

​Taču Veselības ministrijas vadītāja viņu mierināja un palūdza nedramatizēt, salīdzinot Covid-19 ar parastu gripu.

"Gripas sezona ir salīdzināms piemērs, tajā ĢĀ un māsiņas prot strādāt. Nevajag dramatizēt to, kas nav jādramatizē," atbildēja biznesmenim Ilze Viņķele.

​Taču Veselības ministrijas vadītājas atbilde, izskatās, stipri pārsteidza medicīnas tiesību eksperti un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas juristi Solvitu Olsenu.

"Būtu labi, ja ministre kaut aci iemestu PVO un ECDC vadlīnijās par to, kā ir jāorganizē darbs ģimenes ārstam, ja tas pieņem potenciālus Covid-19 pacientus. Tas būtiski atšķiras no gripas gadījumiem," atbildēja Solvita Olsena.

​Citi komentētāji pievienoja stāstus par to, cik grūti šobrīd ir saņemt izziņu no ģimenes ārsta. Savukārt vizītei daži pat pieprasa jau veiktu Covid-19 testu.

"Igaunijā patreiz ir tā, ka vajag zvanīt ģimenes ārstam, kas uzklausot simptomus, nosūta uz testu. Problēma gan tāda, ka ģimenes ārsti praktiski nav sazvanāmi. Tāpat tas process rit dienām, kamēr izdodas sazvanīt. Uz poliklīniku ar simptomiem iet nedrīkst," padalījās kaimiņvalsts pieredzē Dana Pudāne.

​"Tikmēr klasesbiedrene stāsta, ka ĢĀ viņai pieprasījusi C19 testu, lai pieņemtu ar sūdzībām par saslimšanu ar citu vīrusu," pastāstīja Arta Snipe.

​Atgādināsim, ka pašlaik Latvijā par brīvu Covid-19 testu var veikt ikviens gribētājs, iepriekš pierakstoties pa tālruni 8303.

Ziņu lente
0