Rīgas osta izdomājusi, kā konkurēt ar Krievijas ostām Baltijas jūrā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespēja apkalpot Rīgas ostā kuģus ar kravnesību virs 150 tūkstošiem tonnu nodrošinās tirgus priekšrocības, paziņoja ostas pārstāve.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. Rīgas osta uzsākusi kuģniecības kanāla attīrīšanas projektu, lai nodrošinātu iespēju apkalpot ostā Capesize klases kuģus ar kravnesību virs 150 tūkstošiem tonnu, paziņoja ostas pārstāve Liene Ozola, vēsta tvnet.lv.

Patlaban šāda izmēra kuģi Baltijas jūras austrumu piekrastes ostās praktiski netiek apkalpoti, tādēļ iespēja darīt to Rīgā nodrošinās tirgus priekšrocības ne tikai salīdzinājumā ar citu Baltijas valstu, bet ar Krievijas ostām, paziņoja Ozola.

Контейнерный терминал в Рижском порту - Sputnik Latvija
Investīcijas samazināsies: biznesu neapmierina Latvijas ostu reforma

Rīgas brīvostas pārvalde uzsākusi iepirkuma procedūru kanāla attīrīšana darbu veikšanai. Darbi tiks apmaksāti no ostas līdzekļiem. Pašlaik osta spēj pieņemt un apkalpot kuģus ar maksimālo iegrimi līdz 14,5 metriem.

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš atzīmēja, ka pasaulē jūras pārvadājumiem tiek izmantoti arvien lielāka izmēra kuģi. Galvenais iemesls pastāvīgam kuģu gabarītu palielinājumam ir kravu pārvadātāju tieksme samazināt transportēšanas izmaksas.

"Spēja uzņemt ostā lielos Capesize klases kuģus sekmētu pieeju jaunām kravām un tālākiem tirgiem salīdzinājumā ar šābrīža iespējām izmantojot Panamax izmēra kuģus, tādējādi veicinot arī kravu apgrozījuma pieaugumu," uzsvēra Zeltiņš.

Capesize klases kuģi ar kravnesību virs 150 tūkstošiem tonnu pārsvarā pārvadā ogles un dažādu metālu rūdas.

Министр сообщения Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Baltkrievijas kravu dēļ maigāki nekļūsim: Linkaits atbildēja uz sankciju draudiem

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Rīgas ostas kravu apgrozījums pēc šī gada janvāra-augusta rezultātiem ir krities par 26%, salīdzinājumā ar analoģisku periodu pērn – līdz 15,819 miljoniem tonnu kravu. Ievērojamāko kritienu uzrādīja ogļu kravu apgrozījums, janvārī-augustā Rīgas ostā apkalpoti 2,274 miljoni tonnu pret 6,629 miljoniem tonnu analoģiskā periodā pērn. Kritums sastāda 65,7%. Lejamkravu apgrozījums sastādīja 1,87 miljonus tonnu (-23,6%).

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš atzīmēja, ka ogļu un nafta produktu plūsmas kritums rada sāpīgu triecienu nozarei. Taču viņš iedrošināja, ka ar ģenerālkravām un konteineriem tik lielu problēmu nav: kaut kur ir kritums, bet tas ir salīdzinoši neliels – un izskaidrojams ar koronavīrusa faktoru.

Pēc viņa teiktā, esošā lejupslīde "nenozīmē, ka ostā viss ir apstājies. Mēs – gan osta, gan stividori – turpinām meklēt dažādus kravu veidus, dažādas nišu kravas, kuras var piesaistīt Rīgā", paziņoja Zeltiņš.

Ziņu lente
0