Vai tautas kalpi dārgi izmaksā Latvijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai Latvijai vajadzētu sekot Itālijas pēdās un samazināt Saeimas deputātu skaitu taupības apsvērumu dēļ.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Nesenajā referendumā Itālijā gandrīz 70% tā dalībnieku atbalstīja Deputātu palātas sastāva samazināšanu no 630 līdz 400 deputātiem, Senāta – no 315 līdz 200 cilvēkiem, stāsta avīze "Segodņa".

Galvenais arguments – deputātu ir par daudz, un viņi pārāk dārgi izmaksā nodokļu maksātājiem. Pēdējā laikā šim viedoklim piekrita ne tikai vienkāršie iedzīvotāji, bet arī liela daļa politisko partiju.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Labklājības ministrija prezentēja GMI līmeņa palielinājuma variantus

Portālā Manabalss ir atrodama 2012. gadā publicēta petīcija par deputātu skaita samazināšanu no tagadējiem 100 līdz 50 tautas kalpiem.

"Saeima būs darbspējīgāka ar 50 Saeimas locekļiem kā arī tik ietaupīta nauda atsijājot "nelietderīgos" Saeimas locekļus. Katram deputātam ir palīgi (1-2), kuri praktiski smagāko darbu padara viņu vietā. Ja tiktu samazināts deputātu skaits, tad beidzot, lai pārvarētu krīzi nevajadzētu samazināt slimnīcu skaitu vai kādam samazināt algu utt. Samazinot deputātu skaitu Saeimā, deputātiem būs lielāka atbildības tautas priekšā, kā arī vieglāk pieņemt lēmumus," norāda petīcijas autors.

Viņa ierosinājums saņēmis vairāk nekā 11 tūkstošus parakstu un, saskaņā ar noteikumiem, to vajadzētu iesniegt izskatīšanai Saeimā. Tomēr vietnē atzīmēts: "Iniciatīva zaudējusi aktualitāti, Saeimā iesniegta netiks!"

Kas deputātam kabatā?

Vai Saeimas deputāti saņem lielas algas salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm? Absolūtos skaitļos – nē.

Visvairāk saņem parlamenta locekļi Itālijā – aptuveni 15 tūkstošus eiro mēnesī, vismazāk – Bulgārijā (1,6 tūkst. eiro). Tautas kalpi izmaksā dārgi Zviedrijā, Nīderlandē, Austrijā un Vācijā – viņu algas pārsniedz 10 tūkstošus eiro mēnesī.

Saeimas algu saraksts, piemēram, maijā, kad deputāti vēl strādāja ar pilnu slodzi, rāda, ka vidēji tautas kalps saņem aptuveni 2200-2300 eiro. Lielākā alga tomēnes vienam no deputātiem sasniedza 3500 eiro, vismazākā – 1700 eiro. Atgādināsim, ka deputāti saņem piemaksas par darbu komisijās un citiem pienākumiem, tāpēc viņu ienākumi atšķiras.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Politika
Bijušo politiķu pabalstiem aiziet vairāk naudas, nekā sociālajiem pabalstiem

Vidējā alga valstī patlaban ir 1100 eiro, tātad iznāk, ka deputāts Latvijā pelna divreiz vairāk nekā valsts iedzīvotājs vidēji.

Pie tam jāatzīst, ka deputātu skaits nemaz nav tik liels salīdzinājumā ar citām valstīm. piemēram, Igaunijā, kur dzīvo 1,3 milj. cilvēku (Latvijā – 1,9 milj.), Rīgikogu strādā 101 deputāts. Lietuvā ir 141 deputāts (valstī dzīvo 2,8 milj. cilvēku).

Luksemburgā ar tās 600 tūkstošiem iedzīvotāju ir 60 deputāti. Francijas divu palātu parlamentā – 898 deputāti, Vācijā – 700, ASV – 535, Dienvidāfrikas Republikā – 490, Izraēlā – 120, Baltkrievijā – 174.

Šķiet, deputāti Latvijā patiešām neizmaksā daudz, un pretenzijas, domājams, rada viņu darba kvalitāte, nevis cena, un tas jau ir pavisam cits stāsts.

Ziņu lente
0