Visa pasaule kustās šajā virzienā: vai Latvija legalizēs marihuānu

© nyuhuhuuШтамп марихуаны на стене
Штамп марихуаны на стене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija riskē palikt par nelielu salu, kurai visapkārt atrodas valstis, kurās ir legalizēta kanabisa lietošana.

RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Latvijai derētu ķerties klāt marihuānas legalizācijas jautājuma izskatīšanai, paziņoja telekanāla RigaTV24 ēterā Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Baiba Šmite-Roķe.

Diskusija bija veltīta akcīzes precēm un kontrabandas apkarošanai. Narkotikas ir otra populārākā kontrabandas preču grupa Latvijā (pirmā ir cigaretes), kaņepju atvasinājumi ir vieni no populārākajām narkotikām valstī.

Pie tam, marihuānas lietošana rekreācijas nolūkos ir atļauta Kanādā, Dienvidāfrikā, Gruzijā, Urugvajā, vairākos ASV štatos un Austrālijā, kā arī daļēji Nīderlandē (tirdzniecība ir atļauta tikai speciāli atvēlētās vietās ar licenci). Medicīniskie preparāti uz kanabisa bāzes ir legalizēti pusē ES valstu, ieskaitot Latvijas tuvāko kaimiņieni – Lietuvu.

Амстердам. Один из переулков в квартале Красных фонарей. - Sputnik Latvija
Tūristiem Nīderlandē plānots aizliegt "kafijas veikaliņu" apmeklējumus

Latvijā sarunas par marihuānas legalizāciju notiek regulāri, taču pagaidām tās ne pie kā nav novedušas. Pret legalizāciju uzstājas 78% Latvijas iedzīvotāju.

"Skaidrs, ka tuvāko desmit gadu laikā mums būs jālemj par labu legalizācijai, jo visa pasaule kustās šajā virzienā. Ja katru gadu, pamazām, kāda viena valsts atļauj šo produktu, mēs paliksim sala, bet mums nav divus metrus augsta žoga uz robežām," sacīja Šmite-Roķe.

Tāpat viņa atzīmēja, ka Baltijas valstīm ir izdevīgi uzstāties vienotā frontē vienu vai otru lēmumu pieņemšanā.

"Man patīk doma, ka Baltijas valstīm tomēr jāturas kopā. Ja visi pieņem lēmumu vienlaicīgi, tas nāk par labu katras valsts ekonomikai. Šodien Latvija iegūst uz tā rēķina, ka alkohola akcīze ir nedaudz zemāka, taču ar to nav vērts spēlēt, labāk visiem būt kopā," rezumēja Šmite-Roķe.

Atzīmēsim, ka Igaunijas parlaments pērn atteicās atbalstīt marihuānas legalizāciju valstī.

Ziņu lente
0