Dumpis: mēs kaut ko darām sistēmiski pareizi

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasТест-система на антитела к COVID-19
Тест-система на антитела к COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas, vai Latvija rudenī atkal ieviesīs ar Covid-19 saistītus ierobežojumus, ir atkarīgs no kaimiņvalstīm.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Latvijai ir svarīgi noturēt zemu Covid-19 izplatību, ņemot vērā ārējo spiedienu, paziņoja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Pagājušajā nedēļā Ekonomikas ministrija aicināja pacelt saslimstības robežu, sasniedzot kuru valsts tiek uzskatīta par Covid-19 skartāko valsti un pēc atgriešanās no tās ir jāievēro pašizolācijas režīms, no 16 līdz 25 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Dumpos šādus ierosinājumus nosauca par "nedaudz populistiskiem". Pēc viņa sacītā, iespējams, tie varētu arī neradīt nekādas lielas problēmas, taču no otras puses, Latvijā Covid-19 saslimstības rādītāji ir krietni zemāki, un 14 dienu kumulatīvais rādītājs nekad nav sasniedzis 25, pat vislielākās izplatības laikā pavasarī.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
PVO: pasaulē reģistrēts Covid-19 saslimstības rekords vienas diennakts laikā

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvija apdomā jautājumu par pašizolācijas termiņa saīsināšanu no 14 līdz 10 dienām. Tas tiks izdarīts uz citu valstu pieredzes pamata, kur pierādīts, ka cilvēku skaits, kuri spēj kādu inficēt ar Covid-19 pēc 10 dienu pašizolācijas, ir ļoti neliels.

Uz lūgumu izvērtēt to, vai Latvijai rudens sezonā atkal nāksies ieviest būtiskus sabiedriskās dzīves ierobežojumus Covid-19 dēļ, Dumpis atbildēja izvairīgi, paužot cerību, ka citas valstis, kur šobrīd vērojams "otrais vilnis", pieņems lēmumus, kuri ļaus tām stabilizēt situāciju ar vīrusa izplatību.

Pēc Dumpja domām, Latvijas cīņas ar Covid-19 veiksmīguma pamatā ir tas, ka mēs bijām piesardzīgi un nepieņēmām pārdrošus lēmumus. Tomēr, lai gan zemie saslimstības rādītāji arī runā par to, ka "mēs kaut ko darām sistēmiski pareizi", pašpārliecībai te nav vietas.

Runājot par mācībām klātienē skolās, Dumpis norādīja, ka valstij ir svarīgi, lai bērni apmeklē skolu, kas atslogo vecākus. Tāpat viņš atkārtoja, ka Covid-19 izplatības ziņā vislielākā riska grupa ir studenti, nevis skolēni, tādēļ viņš aicināja studentus būt sociāli atbildīgiem.

Atbildot uz lūgumu izvērtēt, vai tiešām ir jāpaliek mājās katras saaukstēšanās gadījumā, kā to šobrīd prasa mācību un citas iestādes, Dumpis piekrita, ka tieši tā ir jārīkojas, un pauda cerību, ka darba devēji būs darbiniekiem pretimnākoši.

Ziņu lente
0