Labāk aizvedīs naudu uz ārzemēm: Latvijas iedzīvotāji nav gatavi maksāt par lauku tūrismu

CC BY 3.0 / oleg jasenovic / Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии
Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietējam tūrismam Latvijā ir nepieciešami līdzekļi attīstībai, lai piesaistītu Latvijas iedzīvotājus, kuri pagaidām ar lielāku prieku brauc tērēt naudu uz ārzemēm.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Radio Baltkom intervijā Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele pastāstīja, ka ir jāveic liels darbs, lai Latvijas iedzīvotāji pievērstu vairāk uzmanības vietējām apskates vietām, nevis ved naudu uz citām valstīm.

Ezers Latgalē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas lauku tūrismu bremzē pašvaldības

Ziemele uzsvēra, ka lauku tūrismam Latvijā ir nepieciešama nauda attīstībai, kā arī prasme apzīmēt sevi. Pēc Lauku tūrisma asociācijas vadītājas sacītā, daudziem Latvijas iedzīvotājiem patīk apmeklēt vietējās apskates vietas, taču nepieciešams piesaistīt arī jaunus klientus. Bet tam ir jāpieliek zināmas pūles, jāparāda sevi Latvijas tūrisma kartē.

Taču Ziemele atzīmēja, ka Latvijas iedzīvotāji nav gatavi maksāt par vietējo atpūtu tāpat kā par atpūtu ārzemēs. Kad Latvijas iedzīvotāji atpūšas citās valstīs, viņi daudz labprātāk tērē naudu. No vietējā tūrisma, acīmredzot, gaida, ka visam ir jābūt lētākam. Bet tas tā nav.

"Tūristiem nez kāpēc liekas, ka Latvijā visam ir jābūt lētākam. Tā nevajag domāt. Tā kā maz, kurš šovasar pacēla cenu. Taču tās ir augstas, jo agrāk bija orientācija uz ārzemju tūristiem, bet tagad šiem miestiņiem vienkārši vajag izdzīvot. Bet tūrists ir gudrs – februārī neatbrauks," paskaidroja Ziemele.

Atgādināsim, ka maijā Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītājs un Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis paziņoja, ka tūrisma nozarē Latvijai ir nopietnas problēmas. Toreiz viņš atzīmēja, ka nozares glābšanai ir nepieciešamas oriģinālas idejas un nestandarta pieeja.

Ворота в Двор Конвента в Старой Риге - Sputnik Latvija
Valda bezcerība: Latvijas tūrisma bizness sūdzas Eiropas Komisijā

Savukārt bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pirms dažiem gadiem uzstāja, ka Latvijai vispār nav jāorientējas uz tūrismu, pārvēršoties atrakcijās, bet gan jāmet visi spēki lauksaimniecībā. Jo valstī iespaidīgas summas tiek piešķirtas tam, lai cilvēki būtu pārliecināti tās pārtikas kvalitātē, kuru viņi ēd.

Vērts atzīmēt, ka lauku tūrisms ir labi attīstīts Spānijā, Itālijā un Francijā. Šis tūrisma industrijas sektors ir orientēts uz dabas resursu, kultūrvēsturisko un citu apkaimes resursu un tās īpatnību izmantošanu.

Ceļotāji, kuri dod priekšroku lauku tūrismam, kādu laiku dzīvo lauku dzīvesveidu, iepazīst vietējo kultūru un vietējās paražas, piedalās tradicionālos lauku darbos.

Ziņu lente
0