Valda bezcerība: Latvijas tūrisma bizness sūdzas Eiropas Komisijā

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasВорота в Двор Конвента в Старой Риге
Ворота в Двор Конвента в Старой Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tūrisma nozares pārstāvji iepriekš lūdza valdību atbalstīt nozari ar subsīdijām vai samazināt PVN, tomēr atsaucību nav raduši.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Vairākas ar tūrisma nozari saistītas organizācijas vērsušās Eiropas Komisijā ar atklātu vēstuli, kurā pastāstīja par smago stāvokli nozarē un sūdzējās par atbalsta trūkumu no valdības puses.

Vēstule adresēta Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniekam eiro un sociālā dialoga, kā arī finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgu savienības jautājumos Valdim Dombrovskim, Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja p.i. Andrim Kužniekam, kā arī Eiropas Komisijas Nodarbinātības sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorātam un Eiropas Komisijas Reģionālas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorātam. Vēstuli parakstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", Latvija Tūrisma aģentu un operatoru asociācija un Latvijas Pasākumu producentu asociācija.

Помидор - Sputnik Latvija
"Mēs negribam apzagt valsti": restorānu īpašnieki paskaidroja, kādēļ jāsamazina PVN

Tūrisma nozares pārstāvji akcentēja, ka Covid-19 izprovocētās krīzes apstākļos nozarē nodarbinātos cilvēku "ir pametusi pilnīgi vienus un bez jebkāda būtiska atbalsta".

"Latvijas tūrisma nozarē,  kas veido gandrīz 5% no valsts IKP, pašlaik valda bezcerība un nav nekādu indikāciju, ka situācija varētu uzlaboties. Tieši pretēji – tā pasliktinās ar katru dienu," raksta vēstules autori.

Ar lieliem zaudējumiem saskārušās arī ar biznesu saistītās jomas – cieš visa viesmīlības nozare.

"Pašlaik Latvijas tūrisma un viesmīlības uzņēmumi atrodas sliktākā situācijā kā tas bija 1998. gada Krievijas finanšu krīzes un 2009. gada finanšu un ekonomiskās krīzes laikā, jo ārkārtas situācijas ieviešana un ceļošanas ierobežojumi pilnībā tās paralizēja.

Nozarēs, kas kopumā Latvijā nodarbina vairāk nekā 30 tūkstošus cilvēku, pašlaik saimnieciskās darbības kritums ir no 50 līdz pat 100%. Tas nozīmē, ka liela daļa uzņēmēju, tā arī nesagaidot atbalstu no valsts, būs spiesti lemt par biznesa pārtraukšanu. Latvijai tas nozīmē bezdarbnieku skaita strauju pieaugumu un kopējās ekonomiskās situācijas pasliktināšanos," atzīmēts vēstulē.

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Vēl var nomirt daudzi uzņēmumi: Zaiceva atklājusi Latvijas valdības krāpšanos

Uzņēmēji ir gatavi sadarboties ar valsti, tomēr viņiem līdz šim nav piedāvāts iedarbīgs risinājums, un nav ticības, ka tas parādīsies tuvākajā nākotnē. Gluži pretēji, pat noraidīts viņu lūgums samazināt PVN likmi līdz 5%, lai arī 19 ES dalībvalstīs ieviesta samazināta nodokļa likme.

Uz lūgumu krīzes periosā nodrošināt arī subsīdijas darba algām, telpu īres apmaksai, piegādātāju parādu segšanai, kā to ir izdarījušas vairākas citas ES dalībvalstis, valdības atbildes rīcība nav sagaidīta.

Vēstules autori lūdza EK iejaukties un sniegt atkārtotas rekomendācijas Ministru kabinetam.

Ziņu lente
0