Latviešu valodas aizstāvji ierosina boikotēt veikalu Mārupē

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового торгового центра "Акрополь" в Риге
Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējais sašutuma vilnis veļas pār tirdzniecības tīkliem, kuros skan informācija krievu valodā. Šoreiz nepatikšanās nonācis veikals "Maxima" Mārupē.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Lielākajos veikalos brīdinājumi par sociālās distances nepieciešamību ar mērķi pasargāties no koronavīrusa joprojām skan latviešu, krievu un angļu valodās.

Tomēr patriotiski noskaņotā publika, šķiet, nekādi nespēj samierināties ar faktu, ka Latvijā dzīvo arī krievu valodā runājoši cilvēki, un ir sašutusi par to, ka tirdzniecības tīkli par riskiem brīdina arī viņus.

Šoreiz modrs iedzīvotājs konstatējis, ka vienā no Mārupes veikaliem, pēc viņa domām, skan pārlieku daudz sludinājumu krievu valodā.

"Klau @maximaveikals es saprotu, ka visa jūsu administrācija krieviski runājoši... bet Mārupes veikalā visi publiskie paziņojumi 20 min. laikā tikai krieviski! Kaut kā necienīgi," sašutumu Twitter tīklā demonstrēja Gvido Timoško.

​Daudzi lasītāji atbalstīja autora sašutumu un vēl pauda pārsteidzošas domas: izrādās, Latvijā ir krievu un latviešu veikali.

"Maximu pārsvarā izmanto krievi, latvieši – RIMI," atklāja Ēriks.

​Citi gan nav manījuši nekādu nacionālo segregāciju tirdzniecības tīklos.

"Tās nu gan ir totālākās pupu mizas," attrauca Jānis.

Kā jau parasti, diskusijā iesaistījās aktīvisti, kuri aicināja Valsts valodas centru painteresēties par notiekošo.

"Vienalga VVC vajadzētu tikt skaidrībā, kāpēc tā notiek!" Juris aicināja rīkoties soda iestādes.

​​Savukārt pazīstamā latviešu publiciste Rita Eva Našeniece (kā "Rīgas apkaimju biedrība" pārstāve startē Rīgas domes vēlēšanās no "Jaunās Vienotības" saraksta) piedāvāja izsmalcinātākas metodes.

"Man reizēm žēl VVC, kurš vienmēr dzēš ugunsgrēku. Mārupei ir sava apkaimes FB lapa? Vai tur var uzlikt Mārupes Maxima veikala boikotu? Vai sākt kaut vai ar aculiecinieka ierakstu... nu kaut kā tā," Našeniece ieteica alternatīvu metodi cīņā ar nepatīkamām parādībām.

​Atgādināsim, ka nacionālpatrioti jau sūdzējušies par citu "Maxima" tīkla veikalu – Siguldā. Kinematogrāfists Alvis Balodis asi kritizēja veikalu, kurā viņaprāt, informācija skanot tikai krievu valodā. Tomēr komentētāji atzīmēja, ka Balodis nesaka taisnību, ziņas veikalā skan trijās valodās. Tīkla pārstāvji precizēja, ka veikalos dzirdami divu veidu brīdinājuma paziņojumi latviešu, krievu un angļu valodās.

Гипермаркет Maxima - Sputnik Latvija
Siguldietis sašutis: vietējā veikalā skan paziņojumi krievu valodā

"Labdien! Šobrīd veikalos tiek atskaņoti divu veidu brīdinošie paziņojumi latviešu, angļu un krievu valodā. Ne vienmēr tie skan pēc kārtas, tādēļ, uzkavējoties veikalā neilgu laiku, var gadīties dzirdēt paziņojumu tikai vienā valodā," pastāstīja "MAXIMA Latvija" pārstāvji.

Valsts valodas statuss Latvijā piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī tā ir dzimtā 40% valsts iedzīvotāju.

Valsts valodas lietojumu kontrolē Valsts valodas centrs (VVC).  Tas pievērš uzmanību politiķiem, kuri ļaunprātīgi lieto krievu valodu un slikti  pārvalda  latviešu  valodu, uzņēmēji, kuri izvieto izkārtnes nelatviešu valodā, uzņēmumi un organizācijas, kas izsūta bukletus citās valodās, darbinieki, kuri ar klientiem nerunā latviski, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0