Siguldietis sašutis: vietējā veikalā skan paziņojumi krievu valodā

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийГипермаркет Maxima
Гипермаркет Maxima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Siguldieti aizkaitinājis veikals, kurā dzirdami informatīvi sludinājumi ne tikai latviešu valodā.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Krīzes situācijā tautai vajadzētu apvienoties, saliedēties, nevis radīt liekas plaisas, taču pat tik sarežģītos apstākļos atrodas cilvēki, kuri nepiemirst "galvenāko" ienaidnieku – krievu valodu.

Kinematogrāfissts Alvis Balodis līdz sirds dziļumiem sašutis par veikalu, kurā, pēc viņa vārdiem, informatīvie sludinājumi it kā skanot tikai krievu valodā.

"Labdien, Maxima! Siguldā 94% ir latvieši, tomēr ziņojumi jūsu veikalā tiek atskaņoti krieviski. Ne angliski un, pat, ne latviski! Vai vīruss ir skāris tikai konkrētā veikala administrācijas smadzenes jeb tā ir daļa no jūsu bēdīgi slavenās krīzes komunikācijas?" savā lapā Twitter raksta Alvis.

​"Papildinot – pirms mēneša kolēģis apmulsis stāstija, kā kādā Maxima 23. februārī kasiere viņu sveikusi "vīriešu dienā".  Veikala vadība esot likusi. Interesanti, kāpēc šādas dīvainības visbiežāk notiek tieši šajā veikalu ķēdē?" Alvis pūlējās papildināt ainu ar nākamo publikāciju.

Tomēr daži sociālo tīklu apmeklētāji atzīmēja, ka Alvis Balodis melo – sludinājumi veikalā skan trijās valodās.

"Meli. Ziņojumi skan divās valodās, latviešu un krievu. Arī Siguldas Rimi," apliecināja Ivars Lipskis.

​"Tieši tā! Ne tikai divās, pat trīs valodās! Gan latviešu, gan krievu, gan angļu! Var jau visādi rīdīt cilvēkus vienu pret otru, bet še nu tiešām ir klaji meli!" aizrādīja Debora.

​Galu galā Alvja Baloža tvīts uzrīdīja nevis latviešus krieviem, kā viņam, iespējams, gribējās, bet gan latviešus pašu tautiešiem – vieni ieteica ignorēt veikalu, citi, gluži pretēji, atzīmēja, ka par briesmām ir svarīgi brīdināt visās valodās un tas ir slavējami, jo domāts pašu latviešu drošībai. Citi ķērās pie sūdzību rakstīšanas Valsts valodas centram un kašķējās ar tiem, kam radies cits viedoklis.

Diskusijai pievienojās pazīstamais tīmekļa cīnītājs pret "Krievijas impērisko režīmu" Aigars Prūsis.

"Taču skaidrs, ka tā nedrīkst būt pat ārkārtas situācijās, par šādiem fašistiem, kas ignorē likumdošanu, jāinformē VVC!" tūlīt ziņoja, "kur vajag" Aigars Prūsis.

​"Biedē apziņa, ka kaut kur pa manu valstī staigā šādi slimnieki. Šis vīruss ir bīstamāks par kroņvīrusu," nikno krievu valodas apkarotāju apsauca Ivars Lipskis. Viņš piebilda, ka pats dzīvo Siguldā, un tvīts ir melīgs.

​"Tvīts ir meli. Dzīvoju Siguldā. Ja man gribētos ilgstoši komunicēt ar tādiem atsaldētiem latentajiem neonacistiem kā Tevi, tad es aizietu uz Maximu un ierakstītu latvisko paziņojumu, bet man negribas un arī jēgu neredzu. Slims Tu esi," turpināja laipnību apmaiņu Lipskis.

Punktu strīdā pielika paša veikala paziņojums, kurš apliecināja visiem raižpilnajiem, ka paziņojumi skan trijās valodās.

"Labdien! Šobrīd veikalos tiek atskaņoti divu veidu brīdinošie paziņojumi latviešu, angļu un krievu valodā. Ne vienmēr tie skan pēc kārtas, tādēļ, uzkavējoties veikalā neilgu laiku, var gadīties dzirdēt paziņojumu tikai vienā valodā," pastāstīja "MAXIMA Latvija" pārstāvji.

​Atgādināsim, ka iepriekš sabiedriskie aktīvisti, arī partijas "Saskaņa" deputāti pauda neizpratni un protestu par to, ka Latvijas valsts iestādes izsūta informāciju par koronavīrusa izplatīšanos un iespējām no tā pasargāties tikai latviešu valodā.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu laukumi.

Pie tam Slimību profilakses un kontroles centrs savā lapā Twitter publicēja jaunus datus par koronavīrusu Latvijā.

​1. aprīlī bija fiksēti 48 jauni infekcijas gadījumi, kopumā inficēti 446 cilvēki.

Ziņu lente
0