Maiņas vai tālmācības ik pēc nedēļas: kā skolas sāks mācību gadu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācības rīta un vakara maiņās vai pēc kārtas pa nedēļai mācības klātienē un attālināti – tādas shēmas plāno izmantot lielākās skolas, organizējot mācību procesu koronavīrusa epidēmijas apstākļos.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Koronavīrusa infekcijas Covid-19 izplatības apstākļos lielākās skolas Latvijā plāno organizēt mācības rīta un vakara maiņās vai pēc kārtas pa nedēļai klātienē un attālināti, Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Ребенок за компьютером  - Sputnik Latvija
Bērnu aizsardzība no "tālmācībām" un dators uz valsts rēķina: sākta parakstu vākšana

Galvenais ieteikums skolām pirms mācību gada sākuma – iespēju robežās samazināt kontaktus skolēnu starpā, lai, konstatējot infekciju, nenāktos ieviest karantīnu visā skolā.

VISC iesaka mācības klātienē saglabāt 1.-6. klašu audzēkņiem.

Visgrūtāk klāsies skolām ar lielu skolēnu skaitu. Catlaks atklāja, ka tikšanos gaitā pārsvarā apspriesti divi varianti – darbs maiņās vai skolas apmeklējums klasēm pārmaiņus: vienu nedēļu skolas apmeklē vienas klases, pārējie mācās attālināti, bet nākamnedēļ viņi mainās vietām.

Pie tam VISC iesaka 1. septembrī organizēt Zinību dienu zem atklātas debess, ievērojot publiskiem pasākumiem noteiktās normas.

Taujāts, vai skolas tādos apstākļos ir gatavas ieviest mācības uz kompetenču bāzes, Catlaks atbildēja, ka koronavīrusa dēļ ieviestie ierobežojumi ir sarežģījuši jaunā satura ieviešanu, un pauda cerību, ka process neapstāsies, neskatoties uz epidēmijas negatīvo efektu. VISC vadītājs konstatēja, ka ierobežojumi devuši iespēju audzēkņiem labāk apgūt divas svarīgas jaunā izglītības satura komponentes – patstāvīgo darbu un digitālās iemaņas.

Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Valsts izglītības satura centrs (VISC) informēja, ka no nākamā mācību gada plānots organizēt izglītošanos saskaņā ar trim modeļiem atbilstoši epidemioloģiskās situācijas attīstībai.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija
Catlaks pastāstīja par trīs skolu darba variantiem rudenī

Latvijas valdība apstiprināja IZM plānu, kas paredz mācību gada sākumu izglītības iestādēs. Mācību process skolās un augstskolās sāksies 1. septembrī klātienē, ka valstī saglabāsies pašreizējā epidemioloģiskā situācija, informēja VISC vadītājs Guntars Catlaks. Mācību iestāžu pienākums būs sekot skolēnu veselības stāvoklim: regulāri sniegt informāciju, sekot higiēnai un distances ievērošanai gaiteņos, garderobēs un ēdamtelpās.

1.-6. klašu skolēni mācīsies skolā pilnu mācību dienu, 7.-12. klašu skolēniem pieļautas daļējas attālinātās mācības vai patstāvīgs darbs ne vairāk kā 20% apmērā no mācību procesa. Šī proporcija attiecas arī uz profesionālo mācību iestāžu audzēkņiem.

Ziņu lente
0