Catlaks pastāstīja par trīs skolu darba variantiem rudenī

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс
День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajā septembrī Latvijas skolas atsāks mācības klātienē – taču pēc noteikumiem, kas tika izstrādāti sadarbībā ar Veselības ministriju.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi trīs variantus skolu darba atsākšanai rudenī, pastāstīja radio Baltkom ēterā Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Pēc viņa sacītā, Latvijas skolas 1. septembrī atvērsies klātienes mācībām – tālmācību pagarināšana netiek plānotas. Taču izmaiņas skolu darbā tomēr tiks veiktas.

Публицист Мирослав Борисович Митрофанов - Sputnik Latvija
Valdībai ir izdevīgi turēt skolēnus mājās: kāpēc LKS iebilst pret tālmācībām

"Skolas atvērsies, taču mēs kopā ar Veselības ministriju izveidojām rekomendācijas par to, kā jārīko mācību process. Mēs izstrādājām trīs modeļus: "A", "B" un "C"," pastāstīja Catlaks.

Šī varianta izvēle būs atkarīga no epidemioloģiskās situācijas valstī un pašā skolā.

"Variants "A" ir visvienkāršākais – klātienes mācības skolās. Tāpat šajā variantā mēs sniedzam 7.-12. klašu skolēniem iespēju 20% mācību laika pavadīt patstāvīgi, lai viņi neaizmirst šīs pašorganizācijas iemaņas. Tas nenozīmē attālināti, tas var būt arī skolā, piemēram, skolas bibliotēkā," paziņoja Catlaks.

Otrais variants, pēc viņa sacītā, vairāk der pārpildītām skolām.

"Variants "B" ir sarežģītāks. Tas ir gadījums, ja skola nevar ievērot visus drošības pasākumus. Piemēram, ja skola ir pārpildīta. Tādēļ galvenais Veselības ministrijas sniegtais princips – ievērot kontroli, lai grupas paliek nemainīgas visas dienas garumā. Tāpēc atkarībā no tā, kā skola var to ievērot šādas rekomendācijas, mēs piedāvājam maisīto metodi. Kaut kādu laiku skolēni pavada patstāvīgi, kaut kādu laiku kopā ar skolotāju. Tur ir iespējamas variācijas. Tas ļauj samazināt cilvēku skaitu un Covid-19 izplatību," teic Catlaks.

Учебный кабинет - Sputnik Latvija
No augusta Latvijā stāsies spēkā jaunie uzvedības noteikumi skolās

Taču pavasara situācija atsevišķās skolās var atkārtoties.

"Variants "C" ir smags variants. Tas ir kad cilvēkam vai veselai klasei ir jāpāriet pie tālmācībām, jo ir atklāts koronavīruss. Un tad aktuāls kļūst viss tas, kas bija martā," paziņoja Catlaks.

Atzīmēsim, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga iepriekš atsevišķus Veselības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts izglītības satura centra savstarpējā plāna punktus nosauca par "bezjēdzīgiem un nevajadzīgiem".

Ziņu lente
0