"Gribam atcelt PSRS sadalīšanu": "Lukašenko" zvans šokējis Latvijas ekspremjeru

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko" zvans nākamajā dienā pēc vēlēšanām kaimiņvalstī ļoti pārsteidzis Latvijas bijušo premjerministru Māri Kučinski, taču galu galā viņš atmaskoja prankerus.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Krievijas prankeri Vovans un Leksuss piezvanīja Latvijas bijušajam premjerminstram Mārim Kučinskim Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vārdā, vēsta BB.lv un publicēja sarunas ierakstu.

Bb.lv pastāstīja, ka "Lukašenko" piezvanījis Kučinskim aptuveni 18:00 pēc Latvijas laika nākamajā dienā pēc prezidenta vēlēšanām, kas notika 9. augustā.

Президент Польши Анджей Дуда. - Sputnik Latvija
Prankeri Vovans un Leksuss izjoko Dudu

Pēc vārdiem: "Halo, Kučinska kungs, te Baltkrievijas prezidenta pieņemšanas kabinets. Aleksandrs Grigorjevičs gribētu ar jums aprunāties," Latvijas ekspremjers pārsteigti atbild: "Labi."

Pēc "Lukašenko" priecīgā "sveiki" un atvainošanās par to, ka neesot piezvanījis "vakar", Kučinskis pārsteigti atbild: "Jā."

"Tu man pasaki, kādi spēki, kāds izvietojums, kas tur ietekmē," painteresējās "Lukašenko". Ekspremjers bija pilnīgi apjucis. "Jā, ļoti..." viņš atbildēja. Bet pēc pauzes piebilda: "Slikti dzirdams."

Pēc šiem vārdiem viltus Lukašenko ķērās vērsim pie ragiem: "Tas neatbilst maniem principiem. Nekāda izrēķināšanās nevar būt. Es visiem priekšniekiem to pateicu, es nekad neesmu pavēlējis atklāt uguni," viņš paziņoja.

Pie tam Latvijas bijušais Ministru prezidents, labi zinādams, ka neko tamlīdzīgu Lukašenko nav jautājis, apmulst vēl vairāk.

"Aha," viņš atbildēja. "Mēs zinām tikai to, ko raksta. Paldies par zvanu, tomēr informācijas ir ļoti maz," saka pieklājīgais Kučinskis.

Te nu "Lukašenko" autoritatīvā tonī saka: "Bet tie jau ir īsti meli, viņiem tos laikam vajag revolūcijai, viņi gribēja Baltkrieviju sadalīt, sašķelt. Lai saka paldies, ka es viņiem visiem neesmu galvas norāvis." Kas tieši gribējis "sašķelt", viņš  nesaka.

Акция в поддержку лидера оппозиции Х. Гуаидо в Каракасе - Sputnik Latvija
"Turēsim visu noslēpumā": Vovans un Leksuss divreiz izjokojuši Huanu Gvaido.

Pēc šīs tirādes Kučinskis jau aptvēra, kā atbildēt. "Nu, bet kāda ir prognoze, kā tālāk, kā jums tur viss, būs mierīgi vai turpināsies?" viņš diplomātiski painteresējās.

"Es brīdināju: tā būs kauna lieta, ja neatgriezīsiet savu prezidentu. Ja jūs to visu sagrausiet, jūs neesat ne graša vērti. Nevienam nepārdodiet, neko neiznīciniet. Es esmu prezidents, man ir tiesības," bravūrīgi turpināja "Lukašenko". Pēc tam viņš uzaicināja Kučinski ar ģimeni ciemos.

"Atradīšu laiku, lai apsēstos, aprunātos, principiāli apspriestu tagadnes un nākotnes jautājumus, kaut kur apsēdīsimies un parunāsim," ierosināja "prezidents".

"Paldies, paldies, izdarīsim," ieturēti atbildēja Kučinskis. Savukārt "Lukašenko" apsolīja pastāstīt, "kas ietekmē".

"Aha, labi, paldies par zvanu," no Kučinska toņa noprotams, ka viņš gribētu dīvaino sarunu ātrāk noslēgt, lai arī tā ir saruna ar prezidentu.

Pēc tam sarunu turpināja "Lukašenko" rekomendētais "palīgs". Viņš pateicās Kučinskim par sarunu un pēc latviešu politiķa piezīmes par to, ka viņš vairs nav premjers, glaimīgi attrauca, ka "bijušo nav".

Главы Еврокомиссии Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Junkers pastāstījis prankeriem, ko domā par Trampu

Neskatoties uz atklātajiem glaimiem, Kučinska tonis kļūst siltāks, viņš neliekuļoti pateicas. Tomēr uz atkārtotu aicinājumu apciemot Baltkrieviju, atbildēja, ka esot aizņemts, pareizāk sakot, atpūšoties Venstpilī.

Te nu "Lukašenko palīgs" raida "kontrolšāvienu": "Bet mēs vēl gribam uzaicināt jūs uz Belovežas gāršu, vai brauksiet? Aleksandram Grigorjevičam ir laba ideja. Viņš gribētu jūs un citus valstu līderus uzaicinat un atcelt vienošanos par PSRS izjaukšanu. Mēs to gribētu atjaunot un arī jūs uzaicināt."

Šķiet, Kučinskim radās aizdomas, ka viņš ir pārklausījies. "Atjaunot Padomju Savienību, ja?" viņš pārjautāja.

Te viņš sāk saprast, ka ir izjokots. To apstiprina nervozie smiekli klausulē, tomēr katram gadījumam politiķis nolēma iezīmēt Latvijas viedokli.

"Tas, protams, mazliet ir kā joks. Mēs negribam neko atjaunot, mums ir labi tur, kur mēs tagad esam. Bet jums, protams, ir lieliska valsts, mēs jūs mīlam, turieties," noslēdza sarunu Kučinskis, acīmredzot, galīgi nopratis, ka tas bijis joks.

Ziņu lente
0