Būs ko palauzīt galvu: skolotāji gatavojas mācībām klātienē

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага
Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attālināto mācību laikā pedagogu slodze būtiski pieaugs, bet algas izmērs saglabāsies.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Izglītības iestādes operatīvi reaģēs un pielāgosies drošības pasākumiem, kas nepieciešami mācību procesa organizācijai klātienē, paziņoja Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, vēsta Tvnet.

Veselības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājuši trīs skolu darba variantus mācībām no 1. septembra. Visi trīs piedāvātie modeļi paredz attālināto mācību saglabāšānu lielākā vai mazākā mērā.

Pēc I. Vanagas domām, mācību iestādes pielāgosies prasībām, tomēr "skolotāju komandai un pašvaldībai būs ko palauzīt galvu, nodrošinot visus piesardzības pasākumus".

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Pedagoģijas zinātņu doktors paskaidroja, kāpēc attālinātās mācības ir kaitīgas

LIZDA vadītāja atzīmēja: arodbiedrību neapmierina tas, ka ministrija detalizēti aprakstījusi pedagogu un skolu vadības pienākumus, taču nav skaidrības par resursu nodrošināšanu, ja mācības notiks daļēji attālināti vai pilnīgi attālināti.

"Tad tas ir uz pedagogu rēķina, jo noteikumos nav neviena vārda par paaugstinātās slodzes atalgošanu," pauda Vanaga, akcentējot, ka gan arodbiedrības, gan IZM veiktā aptauja pierādīja, ka attālināto mācību laikā pedagogu darba slodze būtiski palielinājās.

Pie tam, ka daži skolēni veselības apsvērumu dēļ vai pašizolācijas dēļ kavēs skolu, pedagogam ar šiem skolēniem nāksies strādāt attālināti, kā arī jāturpina strādāt ar skolēniem klātienē, tomēr, spriežot pēc visa, pegadogs par to nesaņems nekādu papildu atalgojumu.

Vanaga uzsvēra, ka svarīgākā ir skolēnu un skolu darbinieku veselība, un izglītības iestādēm jācenšas nodrošināt mācības klātienē.

Iepriekš Vanaga nosauca vairākus IZM plāna punktus par neefektīviem un gandrīz neizpildāmiem. Pēc viņas domām, nav ņemtas vērā LIZDA prasības par to, ka attālināto vai daļēji attālināto mācību laikā pedagogiem jākompensē izdevumi oar iekārtām un sakaru līdzekļiem – datoriem, austiņām, mikrofoniem un interneru.

Ziņu lente
0