"Tas ir vienkārši neprāts": Švecova kritizē kadastra reformu

© Press.lvЛюбовь Швецова
Любовь Швецова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Celt kadastrālo vērtību krīzes apstākļos, ņemot vērā nekustamo īpašumu tehnisko stāvokli, - tas ir vienkarši neprāts, paziņoja Saeimas deputāte Ļubova Švecova.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Opozīcija Saeimā pieprasīja uz gadu atlikt kadastrālās vērtības aprēķina sistēmas reformas stāšanos spēkā. Prognozes liecina, ka piedāvāto izmaiņu rezultātā nekustamo īpašumu nodoklis var pieaugt trīs reizes un vairāk.

Ņemot vērā nekustamo īpašumu tehnisko stāvokli un krīzes stāvokli Latvijas ekonomikā, tas ir vienkārši neprāts – celt kadastrālo vērtību, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Ļubova Švecova.

Многоквартирный дом по адресу ул. Юглас 37 - Sputnik Latvija
"Sprādzienbīstamais" kadastrs: Saeima opozīcija ķeras klāt nekustamajam īpašumam

"Saskaņā ar jauno aprēķina sistēmu, kadastrālā vērtība lielākajai daļai nekustamo īpašumu pieaugs. Tkas nozīmē, ka augs arī nodokļu maksājums par šo nekustamo īpašumu. Daudzas ēkas un telpas patlaban ir kritiskā stāvoklī, daudzām padomju laikā būvētām mājām tuvojas beigām ekspluatācijas termiņš. Nekādi ieguldījumi to rekonstrukcijā, nesošo konstrukciju un komunikāciju sistēmu atjaunošanā nav veikti. Tāpēc man šķiet absolūti neloģiski celt kadastrālo vērtību objektiem, kuri atrodas bēdīgā stāvoklī," konstatēja Švecova.

Deputāte atgādināja, ka ekspluatācijas prasībām neatbilstošu ēku skaits ir liels ne vien Rīgā, bet arī Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī un Liepājā.

"Taču kadastrālā vērtība noteikta visām būvēm, neatkarīgi no tā, kāds pašlaik ir to tehniskais stāvoklis. Kadastra pieaugums automātiski novedīs pie nodokļa pieauguma. Ekonomika pašlaik ir krīzes stāvoklī, iedzīvotāju ienākumu līmenis noteikti nav izaudzis, bet bezdarbs ir palielinājies. Tādos apstākļos celt kadastrālo vērtību, uz kuras pamata tiek aprēķināts nekustamo īpašumu nodoklis, - tas ir īsts neprāts," uzsvēra Švecova.

Viņa prognozēja notikumu tālāko attīstibu. "Sākumā valdība pacels kadastrālo vērtību, bet pēc tam var samazināt īpašumu nodokļu likmi. Taču, tiklīdz būs garām pašvaldību un Saeimas vēlēšanas, nekustamo īpašumu nodoklis atkal izaugs," uzskata Švecova.

Jūlija vidū Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests nodeva sabiedriskai apspriešanai zemes un nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības aprēķina jauno projektu. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzīmēja, ka reformas rezultātā nekustamo īpašumu summārā kadastrālā vērtība valstī dubultosies.

"Это просто безумие": Швецова раскритиковала кадастровую реформу
Ziņu lente
0