"Sprādzienbīstamais" kadastrs: Saeima opozīcija ķeras klāt nekustamajam īpašumam

© Sputnik / Sergey MelkonovМногоквартирный дом по адресу ул. Юглас 37
Многоквартирный дом по адресу ул. Юглас 37 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas opozīcija pieprasījusi atlikt uz gadu kadastrālās vērtības aprēķina sistēmas reformas stāšanos spēkā; saskaņā ar prognozēm, piedāvāto izmaiņu rezultātā nekustamā īpašuma nodoklis iedzīvotājiem un juridiskajām personām var pieaugt trīs reizes un vairāk.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Kadastrālās vērtības paaugstināšanās temats piesaista arvien vairāk gan iedzīvotāju, gan politiķu uzmanības. Pēc tam, kad noskaidrojās, ka, saglabājot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes esošajā līmenī, maksāt pēc tā – pēc jaunās kadastrālās vērtības aprēķina sistēmas ieviešanas – nāksies vairākas reizes vairāk. Apspriešanas procesā iesaistījusies Saeimas opozīcija.

Parlamentārieši – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Saskaņas" pārstāvji, kā arī neatkarīgie deputāti – iesniedza piedāvājumu tiesiskuma ceļā apturēt jaunā "kadastra" ieviešanu uz vienu gadu. Lai tas stājas spēkā nevis no 2022. gada (kā šobrīd tiek plānots, bet no 2023. gada.

Ключи от квартиры - Sputnik Latvija
Nekavējoties samaksāt! Rīdzinieki saņem rīkojumus no "zemes baroniem"

Atlikšanas nepieciešamība, kā paskaidroja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, ir saistīta ar to, ka ar vienu gadu rezervē var veikt rūpīgāku nodokļu politikas novērtējumu. Saeimas deputāts no ZZS Viktors Valainis vispār nosauca Tieslietu ministrijas projektu par nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pārrēķinu par "sprādzienbīstamu": "Kopumā šis priekšlikums ir nekvalitatīvs un nepārdomāts, neiedziļinoties ne iedzīvotāju maksātspējā, ne tā ietekmē uz uzņēmējdarbību." Deputāts uzskata, ka daudzkārtīgs NĪN kāpums radīs negatīvu ietekmi ne tikai uz pilsētu iedzīvotāju, bet arī uz lauku iedzīvotāju labklājību – jo pieaugs nodokļi par lauksaimniecības zemi.

Opozīcijai, protams, ir izdevīgi "iešūpot" jauno tematu, kur netīkamā gaismā tiek nostādītas koalīcijas partijas – konkurenti. Tomēr argumenti par papildu viena gada nepieciešamību ir šaubīgi. Kadastrālās vērtības pārrēķina programma tika gatavota vēl iepriekšējā valdībā un pat tika apspriesta iepriekšējā Saeimā. Jaunā konservatīvā partija un tās tieslietu ministrs Jānis Bordāns tikai noved projektu, kurš vilkās gadiem, līdz loģiskajam noslēgumam.

Район Риги Агенскалнс - Sputnik Latvija
Dažiem nāksies pārdot mājas augsto nodokļu dēļ: eksperti par "kadastra" pārrēķinu

Runājot par gaidāmo NĪN kāpumu, Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš jau iepriekš paziņoja, ka pirms jaunās kadastrālās vērtības aprēķina sistēma stāšanās spēkā, ne vēlāk kā pirms gada, būs jāpārskata NĪN likmes samazināšanas virzienā. Tieslietu ministrs izteicās vēl kategoriskāk – viņa partija neatbalstīs jauno kadastrālo vērtību, ja pirms tam netiks apstiprināta NĪN atcelšana vienīgajam mājoklim. Savukārt KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs nosauca Bordāna vārdus par populismu, savukārt valdībai, viņaprāt, derētu koncentrēties uz to, lai palīdzētu samaksāt nodokli visnenodrošinātākajām iedzīvotāju kategorijām.

Trīs pārstāvji, trīs partijas, trīs skata punkti uz vienu un to pašu jautājumu. Nerodas šaubas, ka "kadastra stāsts" nepieliks klāt stabilitāti koalīcijas partiju darbam. Turklāt ka opozīcijas politiķiem pagaidām pietiek tematu arvien jaunu signālu izveidošanai par to, ka savā darbā Kariņa valdība ne īpaši rūpējas par parasto iedzīvotāju labklājības līmeni.

Ziņu lente
0