Viesstrādniekus Latvijā pagaidām neaizliegs, taču padomās par sezonas strādniekiem

© Sputnik / Александр Уткин / Pāriet pie mediju bankasРабочие мигранты
Рабочие мигранты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrs un LIAA vadītājs neuzskata, ka viena Covid-19 gadījuma dēļ viesstrādnieku vidū Latvijā ir jāmaina darba atļauju izsniegšanas kārtība.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs un Latvijas Investīciju un attīstība aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns komentēja situāciju ar saslimušajiem ar Covid-19 viesstrādniekiem no Uzbekistānas, raksta TVNet.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka pieci ar Covid-19 inficēti cilvēki atbrauca peļņā uz Latviju no Uzbekistānas. Saskaņā ar neoficiāliem datiem, viņi grasījās strādāt kūdras ieguvē. Uz Latviju viņi atlidoja ar lidmašīnu no Baltkrievijas, un Slimību profilakses un kontroles centrs informēja par šo gadījumu Baltkrievijas un Uzbekistānas atbildīgās iestādes.

Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija
Celtniecībā izveidojusies dramatiska situācija: Latvijai trūkst strādnieku

Nedz ekonomikas ministrs, nedz LIAA vadītājs neuzskata, ka viena epidemioloģiskā gadījuma dēļ Latvijā būtu jāmaina darba atļauju izsniegšanas kārtība.

Vitenbergs paziņoja, ka LIAA rīcībā ir pietiekams "filtrs" augsti kvalificēta darbaspēka piesaistīšanai. Arī darba devēji rūpējas par to, lai ārzemju strādnieki ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Rožkalns piebilda, ka kvalificēti speciālisti tiek piesaistīti Latvijā tajās nozarēs, kur vietējos darbiniekus atrast ir grūti.

Tai pat laikā ministrs un LIAA direktors piedāvā izskatīt situāciju ar sezonas strādniekiem. Vitenbergs paziņoja, ka situācija ar sezonas strādniekiem jāapspriež politiskā līmenī, jo viņi veido ievērojamu daļu iebraucošo darbinieku.

"Nepieciešama politiska izšķiršanās - nodot jautājumu par sezonas darbiniekiem Zemkopības ministrijas kompetencē vai arī aizliegt tiem iebraukt," sacīja ministrs.

Atzīmēsim, ka tieši par sezonas lauksamniecības strādnieku trūkumu valstī tiek runāts visvairāk. Pie tam zemkopības ministrs Kaspars Gerhards iepriekš atteicās atbalstīt Latvijas zemniekus šajā jautājumā.

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas 10. jūnijā un līdz šai dienai LIAA ir apstiprinājusi 117 uzņēmumu lūgumus par darbaspēka ievešanu Latvijā no trešajām valstīm un izsniedza darba atļauju Latvijā 672 ārzemniekiem, pārsvarā no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas, paziņoja Rožkalns.

Ziņu lente
0