Eksperts paskaidroja, kāpēc kompānijai airBaltic pieprasīja atgriezt 250 miljonus eiro

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasДиректор научного центра экономического мониторинга, анализа и прогнозирования Государственного научно-исследовательского института гражданской авиации Александр Фридлянд
Директор научного центра экономического мониторинга, анализа и прогнозирования Государственного научно-исследовательского института гражданской авиации Александр Фридлянд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija nevēlas, lai Latvijas valsts sniedz palīdzību airBaltic un tādējādi rada aviokompānijai preferences konkurences cīņā, paziņoja eksperts Aleksandrs Fridļands.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka nacionālajai lidsabiedrībai airBaltic 5-7 gadu laikā ir jāatgriež valsts investīcijas 250 miljonu eiro apmērā. Ar šādu nosacījumu Eiropas Komisija atbalstīja finanšu ieplūdināšanu, ar kuru palīdzību Latvija palielinājusi savu daļu aviokompānijā līdz 91%.

Eiropas Komisijas prasības par investīciju atgriešanu ir antimonopola pasākums, paskaidroja Sputnik Latvija Federālā Valsts unitārā uzņēmuma Valsts civilās aviācijas zinātniski pētnieciskā institūta monitoringa, analīzes un prognozēšanas zinātniskā centra direktors, Civilās aviācijas Maskavas Valsts tehniskās universitātes profesors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksandrs Fridļands.

"Tas ir antimonopola pasākums. Eiropas Komisija nevēlas, lai Latvijas valsts sniedz palīdzību airBaltic un tādējādi rada aviokompānijai preferences konkurences cīņā. Ar to arī saistīta prasība atgriezt valsts ieguldītos līdzekļus, taču tā ir visnotaļ skarba," teic Fridļands.

Eksperts atzīmēja, ka palīdzības sniegšana savām aviokompānijām no valsts puses ir vispārpieņemta prakse.

"Starptautiskās struktūras cenšas to apkarot, ja saskata tajā draudus konkurencei. Latvija saņem palīdzību Eiropas Savienības ietvaros, un citas valstis nevēlas, lai Latvija uz viņu rēķina palīdz savai aviokompānijai," atzīmēja Sputnik sarunas biedrs.

Pēc Linkaita sacītā, Latvijai pēc gada ir jāatskaitās Eiropas Komisijai par to, kā airBaltic atgriezīs investētos līdzekļus. Ministrs apsolīja, ka airBaltic prezentēs konkrētus piedāvājumus pēc sešiem mēnešiem.

Фридлянд объяснил требование к airBaltic вернуть Латвии 250 млн евро
Ziņu lente
0